България

Стартира кампания за застрашените от изчезване видове в България

  02.05.2024 09:40             
Стартира кампания за застрашените от изчезване видове в България

Велинград ALCALIA за пореден път се ангажира с мисията си да подпомогне опазването на екологичното разнообразие в българските планини, като споделя ценна информация как можем да запазим естествените им местообитания

В сърцето на българските планини не от днес се разразява тиха криза - следите на някога свободнотичащите еблематични диви животни изчезват. Бавно, но сигурно. Бързо развиващата се инфраструктура и туристическия бранш в България застрашават естествените хабитати на уникалната флора и фауна на Родопите, като някои от видовете в българските планини са вече част от Червената книга. Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне, мечките и дивите кози са пример за това как само в рамките на сто години животинските видове могат да бъдат доведени до ръба на изчезването.

Минерална вода Велинград ALCALIA е в основата на кампанията "Следи от изчезване", като отново отправя сърдечен призив за подкрепа в усилията за опазване на местообитанията на някои от най-застрашените животински видове в нашата страна. Кампанията, която ще се проведе през май и юни тази година, цели да привлече вниманието на обществеността към проблема с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на местообитанията на застрашените видове. Централен елемент на кампанията е завладяваща пътуваща изложба, представяща реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на застрашени животни, старателно изработени от био материали и пресъздаващи напълно естествените им местообитания. Изображенията със стъпки на някои от най-емблематичните застрашени видове ще обиколят градовете София, Пловдив, Бургас и Велинград, за да отразят гласовете на застрашените видове в душата на родните планини.

Компанията ни, в частност с бранда минерална вода Велинград ALCALIA, се ангажира дългосрочно и стои зад каузи, касаещи биоразнообразието в Родопите. Започнахме тази инициатива, като помогнахме за презаселването на застрашени от изчезване видове и тази година оставаме верни на ценностите си, като  продължаваме да работим за опазването на флората и фауната в България. С кампанията “Следи от изчезване” целим да запознаем още по-голяма част от обществото с този изключително важен проблем, като дадем гласност на изчезващите животни по един необичаен начин. Нашата цел е да накараме хората да спрат и да се замислят, че следите от най-застрашените видове в нашата изложба могат да са и последните, които ще видят. Така всеки от нас може да предприема малка, но значителна стъпка към разрешаването на тази тиха криза. Отделно планираме и залесяване, с което да оставим още по-значим отпечатък за запазването на естествения хабитат на животните.”, сподели Савина Паликарева, маркетинг директор на Тимбарк България ЕООД.

Отвъд изложбата, специален уебсайт ще служи като безценен ресурс за хората, които искат да допринесат за усилията за опазване на местообитанията, давайки възможност на всеки да играе роля в опазването на тези ценни екосистеми и да разбере как може да запази следите от наследството на дивата природа.

Места на провеждане на изложбата:

София: Галерия "Слон" на ул. "Уилям Гладстон" 12 | 7 май - 11 май 2024 г.
Пловдив: "Етерна" - "Княз Александър I" 26 | 14 май - 18 май 2024 г.
Бургас:  Културен център "Морско казино" |  21 май - 29 май 2024 г.
Велинград: площад "Николай Гяуров" | 1 юни - 7 юни 2024 г.

След приключването на пътуващата изложба, стъпките на животните ще намерят постоянен дом в Природонаучния музей в Пловдив, за да могат бъдещите поколения да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.

Л. Р. 



Областният управител на Видин Ани Арутюнян подкрепи благородна кауза СНИМКИ
Арестуваха двама дрогирани шофьори
По творбата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски са писали зрелостници на матурата по български език и литература
Намериха дрога в автомивка във Вълчедръм
Заловиха крадла, задигнала мобилен телефон
Бургаската опера ще предложи на публиката си постановка на "Палячи" на Леонкавало