Събития

В Монтана почистиха паметниците

  01.05.2024 09:33             
В Монтана почистиха паметниците

През последния месец  са почистени  11 паметника в Монтана и е възстановена скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество, съобщи кметът Златко Живков. Акцията е част от годишната програма и се финансира от общинския бюджет.

С препарати за премахване наслоена прах  е обработен монументът  на Апостола в центъра на града. Каменната композиция бе издигната през 2003 година и е по проект на скулптора  Михайл Шапкарев и архитект Славей Гълъбов.

Нов блясък има и бронзовата статуя на Йордан Радичков,  изваяна от  Георги Чапкънов през 2008 година. Тя е дарение за града от сдружението "Приятели на Радичков"

Почистени са  централният паметник на загиналите във войните, бюст-паметниците на кметовете на Монтана Игнат Попов,  Гоцо Митов и Тодор Гранчаров, барелефите на поета Гео Милев, на археолога Георги Александров и на полковник Николай Притвиц – всичките дело на художника Теодоси Антонов.

Обновен е и паметникът на летеца-изтребител подполковник Богдан Илиев. Той бе издигнат в центъра на Монтана през 2016 година по повод 100-годишнината от рождението му. Бюстът е направен от скулптора Александър Хайтов и е дарение на Монтана от наследниците на Богдан Илиев.

Възстановен е каменният барелеф на  Мито Веренишки на площад „Славейков“ и е отлят нов рог на бронзовата статуя на елена пред Ловно-рибарското дружество.

СИТ



Евтим Милошев: Ще съдействаме за похода във Враца
От "Тролейбусен транспорт" коментираха вчерашната катастрофа с електробус
Преди минути: моторист загина в катастрофа във Враца
Предпремиера на "Фюриоза: Сага за Лудия Макс'' в кино Метропол-Враца
ДГ "Вълшебница" представи своите реализирани дейности СНИМКИ
Пеевски: Христо Иванов ми предложи да стана премиер