България

Всеки столичен квартал от догодина с пунктове за разделно изхвърляне на отпадъци

  01.05.2024 09:40             
Всеки столичен квартал от догодина с пунктове за разделно изхвърляне на отпадъци

Зелен острови" от месец април има и в район "Илинден". Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата.

Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община да се разположи център, чрез който да се обхванат потоците отпадъци от хартия и картон, пластмаса, стъкло, метали, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци от бита. Това съобщи Никола Лютов – зам.-кмет в н​​​аправление "Правен и административен контрол", в отговор на питане по време на заседанието на Столичния общински съвет.

На площадките ще се предават едрогабаритни и отпадъци от домашни ремонти, ел. оборудване, техника, батерии и акумулатори, масла, живачни и луминесцентни лампи, хартия, автомобилни гуми, градински отпадъци (клони, листа и трева).

Първите площадки се предвижда да бъдат изградени в район "Витоша", "Люлин", 2 - в "Кремиковци". Ще се реновират площадките в район "Връбница", с. Мрамор и други.

Първите 5 пилотни „зелени острова“ са изградени в ж.к. "Надежда" са посрещнати много добре от жителите. В района вече са обособени  още 15. До тях достъп има определени домакинства, ангажирани с разделното събиране.

От началото на инициативата "Компостирай вкъщи" през 2005 г. досега на домакинствата са раздадени над 12 000 компостера.

Източник:НСОРБ 



РИМ-Враца с изложба "Документи, извори, истини. Книжовно-документално наследство на Христо Ботев"
Спипаха мъж със странна шофьорска книжка от Дубай
Община Мездра призовава жителите на общината да използват контейнерите за разделно събиране СНИМКИ
44-годишен мъж от Враца открадна портмоне с голяма сума пари
Незагасена цигара подпали къща в Козлодуй
Кой заема президентския пост в Иран след смъртта на Раиси?