Събития

Теменужка Маринова подреди с благотворителна цел самостоятелна изложба живопис в Община Мездра

  30.04.2024 16:00             
Теменужка Маринова подреди с благотворителна цел самостоятелна изложба живопис в Община Мездра

В навечерието на Великденските празници младата художничка Теменужка Маринова подреди с благотворителна цел в Община Мездра самостоятелна изложба живопис "Късчета природа". Организатор на културното събитие е Градска художествена галерия - Мездра.
Експозицията включва 18 живописни платна - пейзажи, флорални и анималистични картини, изпълнени със смесена техника - цветни моливи, акварел, тънкописец, маркери или с акрилни бои „Къщата с глициниите“, „Японско спокойствие“, „Къщата с бръшлян“, „Залез над София“, „Оранжевата сграда“, „Синьо“, „Лалета“, „Минзухари“, „Вишнево спокойствие“, „Лотоси“ І и II, „Кактус“ І и II, „Динко“, „На сушина“, „Еротика“, „На карнавал“ и „Танцуващият енот Георги“.
"Намирате се пред една впечатляваща и леко закачлива изложба, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, уредник на ГХГ - Мездра. Творбите в нея са с разнообразни формати, вариращи от миниатюри до големи картини. Те са изпълнени с богата и пъстра цветова палитра или са класически семпли, но винаги са съчетали изяществото с възможностите на конкретната техника и художествената мярка. Можем да разделим условно 18-те творби в експозицията на няколко типа: произведения, отразяващи вярната ръка и професионалната прецизност в изображенията на архитектурни обекти (двете миниатюри „Къщата с глициниите“ и „Къщата с бръшляна“, картините „Японско спокойствие“, „Залез над София“ и „Оранжевата сграда“), произведения, пресъздаващи великолепието на растителния свят (минзухари, лалета, вишнев цвят, лотоси, кактуси) и произведения, включващи представители на животинския свят („Динко“, „На сушина“, „Еротика“, „На карнавал“, „Танцуващият енот Георги“).
Всички те ни показват различни страни от художествените способности на авторката и изразяват идеите й. Свидетелство са и за желанието й да работи и да се развива, да твори с удоволствие и настроение, които предава и на произведенията си, а чрез тях и на нас, зрителите."
"Много благодаря на всички присъстващи, надявам се моите „късчета природа“ да ви допаднат, сподели Теменужка Маринова. Картините се продават, както събраните средства ще бъдат дарени на организацията с нестопанска цел "В помощ на животните в Мездра" ("Animal Help Mezdra"). Така че се надявам да си харесате нещо. И отново благодаря, че дойдохте да открием заедно изложбата."
От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави авторката с поредната й изложба с благотворителна цел и й подари букет цветя.
Изложбата живопис "Късчета природа" на Теменужка Маринова може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на месец май във фоайето на третия етаж в сградата на Община Мездра.

Теменужка Маринова е родена на 23 януари 1995 г. в град Мездра.
Завършила е средно образование в Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ - Враца 2019 г. и висше образование в Университет по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Архитектура“ 2023 г.
"Късчета природа" е нейната четвърта самостоятелна изложба, след „Природа и фантазия“ 2011 г., „Графични портрети“ 2012 г. и „Женски портрети“ 2017 г. Има участия в множество Общи художествени изложби на Групата на мездренските художници. Редовен участник е в традиционната изложба конкурс "Жените в изкуството" и в пленерите по живопис, организирани от Община Мездра.



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия