Свят

Балотаж на изборите в Северна Македония

  26.04.2024 16:45             
Балотаж на изборите в Северна Македония

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май. Това показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония.

Разликата между двамата е 176 446 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея са гласували 40,20, а за Пендаровски 20 процента от участвалите в първия тур на президентските избори гласоподаватели, при избирателна активност от 49,93 процента, предаде БТА.

В надпреварата между кандидатите в албанския политически блок, издигнатия от коалиция „Европейски фронт”, начело с ДСИ Буяр Османи и кандидатът на коалицията на албанските опозиционни партии „Заслужава си” Арбен Таравари, резултатът е в полза на Буяр Османи – с около 35 хиляди гласа.

Максим Димитриевски, издигнат от движението ЗНАМ получи 9,04 процента от гласовете, а кандидатът на Левица Биляна Ванковска, която получи 4,57 процента от гласувалите, заяви, че за нея е гласувал „авангардът”, а хората очевидно все още не са на етапа на визията, която им е предложила в програмата си.

На 8 май, заедно с втория кръг на президентските избори в Северна Македония ще се гласува и за парламент на страната.



Стартира третото издание на фестивал „Мездра-май“
Организират Фермерски пазар във Враца
Абитуриенти представят картини утре във Враца
Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" регистрира листата си във Враца
Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Вeлико Търново
Организират кръгла маса на тема „Нови идеи, нови възможности“ във Видин