Събития

Автентични чипровски килими са подредени в изложба в Париж

  25.04.2024 08:00             
Автентични чипровски килими са подредени в изложба в Париж

За девети път Чипровци празнува килимите си

За девети път в края на седмицата Чипровци посреща гости от близо и далеч за Фестивала на килима. За първи път местната власт организира атрактивното събитие през 2014 година. Прекъсвало е само през 2021 година заради пандемията. Фестивалът на килима е винаги в края на април. Тогава в града си дават среща чипровчани, пръснати по целия свят, събират се занаятчии и майстори на старите гозби, а площадът се превръща в тъкачница.

Само преди дни в Париж беше открита бутикова изложба „История в цветове. 350 години българско килимарство“. В нея са подредени изработени преди стотици години български килими. Изложбата е в галерията на Българския културен институт в Париж. Изложени са 35 непоказвани зад граница автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.). Колекцията е частна собственост. Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до преди дни представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г, изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. От 1900 година досега, това българско изкуство не е било представяно във Франция.

А чипровчани има защо да се гордеят. По Чипровски килими е стъпвала кралица Елизабет, а днес крал Чарлз, холандската кралица Беатрис, бившия английски премиер Тони Блеър, Миг Джагър. Уникати притежава замъкът „Ануик“, където е заснет филма „Хари Потър“.
Майсторлъкът на тъкането е от векове. Майки и баби предават уменията си на своите дъщери. И не само им дават занаят в ръцете, но и ги посвещават в семейна тайна, която да пази дома им. Векове наред в Чипровци, или както е бил известен в миналото като Кипровец, се изработвали уникални по своята хубост килими. Началото е някъде през ХVII век. Тогава във всяка къща имало стан и се тъчели килими, не за собствена употреба, а за нуждите на пазара. Първите килими били наречени бакамски (бакам е вид южно дърво, от което се добива червена и черна боя) или гарибалда (къса връхна дреха). Триъгълникът е основният им мотив, а багрите са студени, светли. Ако триъгълникът е обърнат с върха нагоре, символизира мъжкото начало, ако е с върха надолу – женското. Ромбовете пък олицетворяват безкрайността, вечността и човешката сексуалност. Тогава е тъкан и моделът „каракачка“ (черноока булка). Смята се, че каракачката е символно изображение на богинята на плодородието. Периодът на разцвет на чипровските килими е до Освобождението. Само Втора турска армия закупувала по 8 000 килима годишно за постеля и молитва. През 1878 г. са изтъкани 14 000 кв. м.
Година по-късно жителите на Чипровци подаряват на княз Дондуков най-големият изтъкан дотогава килим – с размери 7 на 6 метра. По-късно такива килими започват да се търсят за министерските кабинети и домовете на заможните граждани.
Историческият музей в Чипровци притежава уникати, изработени от 17 до 21 век.
Когато си тръгва от България след завършване на мисията си, всеки дипломат си купува и Чипровски килим. Чипровски килими издирват и събират колекционери в цял свят. ЮНЕСКО призна традицията за производство на Чипровските килими за световно културно наследство.

Тази година фестивалът на килима съвпада с Лазаровден и Цветница. Фолклорен ансамбъл „Канатица“, София, Бойка Дангова, Костадинка Танчева, Ана-Мария, Виктория Мирина, Божидар Златков са само част от гостите, които ще зарадват посетителите на този уникален празник. 
В петък са предвидени концерти от 19 часа, а официалното откриване е в събота, на 27 април от 10.30 часа. В програмата са включени демонстрации на процесите, свързани с изработването на килимите, ревю на аксесоари с орнаменти от Чипровски килими, детски конкурс за рисунки на открито с мотиви от Чипровския килими, изложба на килими, изработени от Райна Минчева, по повод сто години от рождението й. 
Щандове за продажба на килими, и различни занаятчийски изделия от България обещават организаторите, както и автентична храна от региона.



Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян
Още четири партии и коалиции регистрира РИК Враца