Събития

Стотици участваха в Нощ в библиотеката СНИМКИ

  25.04.2024 07:00             
Стотици участваха в Нощ в библиотеката СНИМКИ

Когато вратите на библиотеката се затворят и книгите останат сами, може би става магия, за която дори и никой не подозира. Или пък не, тогава историите си почиват и очакват новия ден, в който ще дойдат новите читатели и ще бъдат нетърпеливи да ги поведат към най-дълбоките дебри на въображението си. Може би библиотекарите знаят тайните на книгите и никога няма да ги споделят. 23 април обаче е специален ден и екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца оставя вратите отворени за всички онези любопитни читатели, които тайничко вярват във вълшебната сила на книгите. 
Над 150 посетители се включиха в осмото издание на „Нощ в библиотеката“ 2024, посветена на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Цветните отблясъци, дело на театралите от група „ТЕМП“, внесоха пъстрост и светлина в храма на книгата. 
Веднага след това децата на Враца се включиха в най-креативното строително предизвикателство „Строежко“, което беше подредено в Детски отдел, с любезното съдействие на Обществен дарителски фонд за Враца. В библиотеката ги очакваха строителни блокчета, дъсчици, големи лего кубчета и лава от цветове. 
Истинските търсачи се отправиха към Тийн залата на библиотеката, където тестваха логическите си умения в играта „Млад детектив“, вдъхновена от великия Шерлок Холмс. Той е един от най-пленяващите и знаменити персонажи в световната литература, превърнал се в нарицателно за проницателност и остър ум, готов да разплете и най-сложните криминални случаи, пред които и най-добрите полицаи са безсилни. Участниците бяха разделени на отбори и влязоха в ролята на Холмс и неговия верен помощник д-р Джон Уотсън. За най-бързите умове имаше и награди. 
Паралелно с детските ателиета, в Читалнята специален гост на вчерта беше журналистката Мира Добрева. Тя представи книгата си „Светулки зад решетките“ (изд. „Книгомания“), който успя да докосне по специален начин всеки от присъстващите. Романът разглежда съдбите на две жени, белязани от поглъщаща ума и тялото алкохолна зависимост. Това е книга за отчуждението и великодушието. За болестта като начин на духовно израстване. За смъртта и безсмъртието. За просветлението. На въпрос как е успяла да се съхрани след като е направила всички проучвания по темата, Мира Добрева сподели, че душата й е наполовина изпепелена и няма как човек да излезе цял и безразличен от видяното. 
Осмото издание на Нощта завърши в киносалона с филма „Пулсът на танца“. Прожекцията беше подарък за всички приятели на книгите и се проведе с любезното съдействие на Кино „Метропол“. 
В събитията от програмата на „Нощ в библиотеката“ се включиха и студенти от клуб „Четящ студент“ към филиала на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” във Враца, заедно с преподавателя си гл. ас. д-р Мила Гълъбова.



Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май
Ето и листата на ГЕРБ-СДС за област Враца
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян
Още четири партии и коалиции регистрира РИК Враца