Свят

Американските сенатори сложиха край на дълго бавената военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, пишат западните издания

  24.04.2024 15:42             
Американските сенатори сложиха край на дълго бавената военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, пишат западните издания

Снощи Сенатът на САЩ най-накрая изпрати на бюрото на президента Джо Байдън тройния пакет с военна помощ на стойност 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван. С това те сложиха край дългото забавяне, което според все повече представители на администрацията и висшето командване във Вашингтон е причина за жертвите на украинското бойно поле, пише британското издание „Индипендънт“.

Вестникът посочва, че сенаторите са гласували пакета с огромно мнозинство от 79 на 18. След дълго отлагане Камарата на представителите гласува военната помощ в събота.

„Америка никога няма да се оттегли от отговорността си на лидер на световната сцена“, цитира „Индипендънт“ лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ от Ню Йорк, преди гласуването.

Двупартийният вот за пакета с помощи в размер на 95,3 млрд. долара сложи край на мъчителното пътуване на закона до Капитолия. Очаква се президентът Байдън бързо да го подпише час по-скоро, коментира и "Ню Йорк Таймс".

Гласуването сложи край на безизходицата в Конгреса относно финансирането на военните усилия на Киев, добавя "Файненшъл таймс". 

Военната помощ за Украйна се отпуска в момент, когато разкъсваната от война страна отчаяно се нуждае от нова огнева мощ и в момент, когато руският президент Владимир Путин засилва атаките си. Украинските войници изпитват трудности, тъй като Русия е взела превес на бойното поле и е спечелила значителни територии, пише френското издание "Монд".

То напомня, че в понеделник Байдън е обещал пред украинския президент Володимир Зеленски, че САЩ ще изпратят крайно необходимото оръжие за противовъздушна отбрана веднага след приемането на закона и цитира Зеленски, който тази сутрин благодари на Сената в социалните мрежи: „Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за силното им лидерство в придвижването на това двупартийно гласуване, както и на всички американски сенатори от двете партии, които гласуваха в негова подкрепа“.

Средствата за Украйна идват в ключов момент за страната във войната ѝ с Русия, тъй като украинските сили, изпитващи недостиг на боеприпаси, вече започнаха да отстъпват фронтови градове. Пентагонът от месеци предупреждава, че провалът на САЩ да въоръжат Украйна ще се окаже катастрофален и може да стимулира руския военен напредък в други съседни държави, коментира „Вашингтон пост“.

Месеците бездействие на Конгреса може да нанесат и дълготрайни щети на репутацията и съюзите на Америка, твърдят официални лица и анализатори пред изданието.

„Възприемането на Съединените щати като надежден съюзник е силно нарушено“, каза пред „Вашингтон пост“ Кърт Волкър, който беше служител за връзка с Украйна в администрацията на Тръмп. „Това ще има последващ ефект и може да засили съмненията на държавите членки на НАТО, че САЩ ще спазят ангажимента си за взаимна отбрана като член на алианса“, отбеляза той.

„Вашингтон пост“ коментира още, че демократите от своя страна са дълбоко разделени по отношение на подхода на Израел към войната в Газа, но сенаторите от Демократическата партия до голяма степен са успели да се обединят при одобряването на пакета от помощи вчера. Някои демократи посочиха неотдавнашния удар на Иран срещу Израел като събитие, което според тях ще покаже ясно на избирателите необходимостта от пакета, пише изданието.

Британският вестник „Телеграф“ припомня, че безизходицата, в която попаднаха президентът Джо Байдън и Конгресът, започна през октомври, когато той предложи мащабно „допълнение“ за Украйна, целящо да продължи финансирането на войната от страна на САЩ до президентските избори през ноември.

С подкрепата на Доналд Тръмп някои републиканци твърдяха, че вместо това правителството трябва да се съсредоточи върху вътрешните приоритети, включително сигурността на американската граница, и призоваха войната да бъде доведена до край чрез преговори, пише изданието.



С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта
Смолянският епископ Висарион отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Смолян
Четири партии и коалиции регистрира РИК Враца
С много настроение и трепетно очакване на Великден, децата на Мизия боядисаха заедно яйца и озариха площад „Свобода“
"Хамас" обяви, че праща делегация за преговори в Кайро утре; директорът на ЦРУ вече е там