Събития

В областна администрация – Монтана недоволстват от новите заплати, те остават сред най-ниските в страната

  23.04.2024 16:28             
В областна администрация – Монтана недоволстват от новите заплати, те остават сред най-ниските в страната

Служителите във Враца и Видин мълчат

Служители на областна администрация – Монтана са изпратили писмо до министър - председателя, в което изказват недоволството си срещу последното увеличение на възнагражденията. Според тях то е „обидно и неадекватно" и не е съобразено с дейностите и труда, който полагат. По официални данни на министерски съвет за всички 28 областни администрации в страната Монтана е на 26-то място по размер на средната брутна заплата. С по-ниски заплати са единствено служителите в областните управи в Сливен и Ловеч.

Недопустимо е разликата между минималния праг на заплатата на младши експерт /за позицията не се изисква професионален опит/, старши експерт /изисква се опит 1 година/ и главен експерт, с минимум 2 години опит, да е 50 лева", пише в писмото.

Според последната актуализация заплатите на младши експертите са 1 500 лв., на старши – 1 550 лева ,а на главните експерти – 1 600 лева.

С приемането на постановлението в този вид се увеличава рискът от текучество на кадри, смятат работещите в областна администрация – Монтана. Според тях вероятността опитни хора, в които самата администрация е инвестирала знания и умения чрез обучения, да напуснат, е голяма.

Налице е риск от създаване на напрежение в администрацията, предвид различната степен на отговорност и натовареност и почти еднаквото заплащане", казват в писмото служителите.

Те настояват да се преразгледа постановлението от 3 април и реално да се отчетат отговорностите и работата на експертите от различните длъжностни нива, както и да се предвидят средства за увеличение на индивидуалните заплати според годишните оценки. Недоволните предлагат заплатите им да бъдат обвързани със средните възнаграждения в обществения сектор и да има актуализация поне два пъти в годината. 

„В администрацията се засилва наблюдаваната от известно време тенденция за напускане на служители заради ниско заплащане. Една част от тях започват работа в частния сектор, но повечето предпочитат други държавни структури, където заплащането е по-високо", се казва още в писмото до министър председателя.

Областният управител Ивайло Антонов заяви за „Конкурент", че застава зад служителите.

От областна администрация, Враца информираха, че колегите нямат възражения по новите възнаграждения. „Конкурент“ потърси и областна администрация във Видин, от където не бе получена официално информация.



Изгонената Катя от "Ергенът" изля душата си относно Алек, Маги и Криси
ГЕРБ-СДС обявиха водачите си в страната. Красен Кръстев води във Враца, Росица Кирова във Видин, а в Монтана Румен Христов
Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец