България

„Литературата среща образите” е мотото на 22-рия „Маратон на четящите хора“ във Варненската библиотека

  23.04.2024 10:16             
„Литературата среща образите” е мотото на 22-рия „Маратон на четящите хора“ във Варненската библиотека

Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ за 22-ри път инициира „Маратон на четящите хора“ на Световен ден на книгата и авторското право - 23 април. Тазгодишният празник е под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и интерпретациите на киното и театъра, които оформят физическата среда.

На темата ще бъде посветена отворена дискусия тази вечер, в която ще участват писателят и театрален режисьор Петър Денчев, художничката и сценограф Теменуга Станчева и преподавателят културолог Огнян Ковачев. Разговорът ще бъде за адаптациите на литературни произведения на сцената и на големия екран и изразните средства в различните изкуства.

Маратонски четения ще има във всички отдели на библиотеката. Сред акцентите е отбелязването на 215-годишнината от рождението на Едгар Алън По в Американската читалня с ученици от Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Акад. Благовест Сендов“ и от Първа езикова гимназия във Варна.

В Детски и средношколски отдел ще бъде представена премиерно „Приказка за библиотеката” с участието на деца от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. В Отдел „Регионална история“ ще споделят с читателите любопитни материали от старите варненски вестници.  



Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Вeлико Търново
Организират кръгла маса на тема „Нови идеи, нови възможности“ във Видин
ПП-ДБ регистрираха листата си в Монтана, водач отново е Ванина Вецина
Опит за убийство на престолонаследника на Саудитска Арабия! Има много загинали
ВМРО - Враца регистрира листата си за участие в парламентарните избори. Красимир Богданов е водач СНИМКИ
Внимание! Мездра - Ботевград блокиран заради катастрофа