България

Остров Света Анастасия представя изложба на икони по повод 10-годишнината от своето благоустройство

  23.04.2024 09:10             
Остров Света Анастасия представя изложба на икони по повод 10-годишнината от своето благоустройство

Бургаският остров Света Анастасия кани жителите и гостите на града на изложба с икони от Тошко Вачев и Джанета Русева. Експозицията се осъществява във връзка с отбелязването на 10 години от благоустройството на острова и посрещането на неговите първи туристи, съобщават от пресцентъра на Община Бургас, която е собственик на острова.

Изложбата ще бъде открита на 1 май. Тя ще бъде разположена в преддверието на островния параклис, където ще остане до края на летния сезон. 

Иконописецът Тошко Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града - построената през 1903 г. "Кула на фаропазача", която в миналото е била централен вход на пристанище Бургас, гласи още съобщението. Творческият път на художника започва преди 28 години, в които Вачев има създадени над 1000 икони, част от които са дарени на различни каузи.

Джанета Русева е възпитаник на школа по батик, а между 2012 и 2015 година изучава специалност „Иконопис и стенопис” в школа за византийска иконопис и стенопис в Атина. Член е на "Юнеско – Атина за изкуство и култура", както и на Дружеството на бургаските художници и на Българското иконографско сдружение. 

Както БТА съобщи, от началото на тази година сред най-новите атракции край острова са мраморни параклис и статуя с човешки ръст на света Анастасия Фармаколитрия. Тя бяха поставени от клуб "Приятели на морето" на морското дъно на около 15 метра дълбочина и на около 400 м. североизточно от остров Света Анастасия. Атракцията е насочена към любителите на гмуркането с подходяща техника. 

БТА припомня, че остров Света Анастасия е собственост на община Бургас и бе реставриран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013": "Културно - историческото наследство на остров „Света Анастасия" и  гр. Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация". Островът за първи път посрещна туристи през лятото на 2014 г./БТА



В Мездра предстои третото издание на Детския фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“
Организират Фермерски пазар във Враца
Абитуриенти представят картини утре във Враца
Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" регистрира листата си във Враца
Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Вeлико Търново
Организират кръгла маса на тема „Нови идеи, нови възможности“ във Видин