България

Наградиха победителите в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен

  22.04.2024 14:19             
Наградиха победителите в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен

Наградиха победителите в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който се състоя в Драматично-кукления театър (ДКТ) „Васил Друмев“ в Шумен от 19 до 21 април. Общо 112 ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти от страната се включиха в тазгодишното му 29-o издание, посветено на 95-годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Сред официалните гости на церемонията по награждаването бяха Бернадет Колар - заместник -ръководител в посолството на Унгария у нас, Сандра Мишкеди - директор на Унгарския културен институт „Лист“ в София и заместник - кметът „Строителство и екология“ на Община Шумен арх. Николай Симеонов. 

Участниците бяха оценявани от жури с председател проф. д-р Пенко Господинов и членове Полина Недкова и Стефани Лечева, което раздаде около 40 награди, но не присъди голямата награда “Владимир Трандафилов” от Министерството на културата – за изключително художествено изпълнение.  

Конкурсът се организира от Унгарския културен институт „Лист“ в София и Община Шумен, под патронажа на министъра на културата на Република България, с подкрепата на унгарската община Дебрецен, Съюза на артистите в България, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Българския културен институт - Будапеща, семейство Поповски, къщата -музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“ в Шумен. 

Националният конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература през тази година беше официално открит пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен на 19 април от кмета на областния град проф. Христо Христов и от директора на Унгарския културен институт „Лист“ в София Сандра Мишкеди. Участниците, които изпълняваха по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, бяха 83, а тези в раздел „Дигитална поезия с Новател“ - 29. 

Над 80 заявки бяха подадени за участие в предходното издание на конкурса през 2022 г.



Стартира третото издание на фестивал „Мездра-май“
Организират Фермерски пазар във Враца
Абитуриенти представят картини утре във Враца
Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" регистрира листата си във Враца
Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Вeлико Търново
Организират кръгла маса на тема „Нови идеи, нови възможности“ във Видин