България

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

  16.04.2024 15:15             
Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Двама еврокомисари - Елиза Ферейра и Илиана Иванова - присъстваха и раздаваха наградите на церемонията за намеси в градската среда, които са свързани с устойчивостта, включването и красотата, Нов европейски Баухаус. НЕБ е интердисциплинарна инициатива, която свързва Зелената сделка с истинския живот и променя (чрез хората) пространствата, в които живеем.

Над 500 проекта са били подадени, от тях 49 достигат до финала. Във всяка от категориите бяха отличени по един финалист (runner up) и един победител. Всеки от тях получи и финансова награда, за да продължи да развива своята инициатива. Церемонията се състоя в залата в Кралския музей на изкуството и историята в Брюксел.

Българският проект From concrete to culture на Фондация Колективът беше отличен като runner up в категорията за Възвръщане на  чувството за принадлежност. Екипът промени покрива в Бизнес парка в Младост и създаде възможност за срещи и разговори, а много необживяни пространства в сградата бях превърнати в ателиета.

Гергана Иванова, която представя Колектива на награждаването разказва пред БНР: "Проектът започна преди година, Бизнес паркът да предлага повече зелени пространства на ползвателите му. От там се роди идеята да използваме покрива на покрития паркинг, изрисуван е с много голям графит - най-големият в България. Партерните етажи се превърнаха в ателиета за артисти. След края на зимата пространството ще бъде отново отворено, но вече от собствениците на Бизнес-парка."



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела