Събития

Случай на коклюш е регистриран в Монтана, в държавата са общо 205, две бебета са починали

  19.04.2024 15:08             
Случай на коклюш е регистриран в Монтана, в държавата са общо 205, две бебета са починали

Един случай на коклюш е регистриран миналата седмица в област Монтана, в държавата са общо 205, две бебета са починали. Това са първите смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината, каза пред Нова доц. Ангел Кунчев. Бебетата са  от Кюстендил. Под лекарско наблюдения са всички, които са били контактни тях. Децата не са били контактни едно с други, нито техните близки. Живеели са в един и същ квартал.

Министерството на здравеопазването отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, обяви в МС ресорният служебен министър Галя Кондева.

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

Предава се по въздушно – капков път.

Инкубационен период е средно 7-10 дни.

В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.

Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.

Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход.

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.

В страните с висок имунизационен обхват заболяемостта сред децата във възрастта под 15 години е по–малко от 1 на 100 000.

В България ежегодно се регистрират случаи на коклюш, основно при деца. Заболяемостта варира между 0,25-4,06 заболели на 100 000 население.

От началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст.



Прибраха за 72 часа племенник на Мочи за отвличането в Козлодуй
Максим Генчев пристига в кино Метропол-Враца за премиерата на филма "Гераците"
Зловещо! Откриха човешки останки в дома на приближен на Хитлер
Почетният гражданин на община Мездра о. з. полк. инж. Георги Димитров от село Лик навърши 92 години СНИМКИ
Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца
Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци