Събития

В Районен съд – Враца ученици се състезаваха със знания от Конституцията на Република България СНИМКИ

  18.04.2024 11:30             
В Районен съд – Враца ученици се състезаваха със знания от Конституцията на Република България СНИМКИ

В Районен съд – Враца се проведе Ден на отворените врати, който по традиция, спазвана от години, е винаги свързан с 16 април – Денят на Конституция на Република България. Различното тази година бе, че организаторите от съда бяха подготвили за учениците игра, в която да премерят знанията си за основния закон в страната ни.

В Районният съд гостува сборна група ученици от 8 до 12 клас на Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин“ в града, като с тях бе и педагогическият съветник на училището Виолета Евденов. От съда участие в състезанието взеха съдия Вероника Бозова, която задаваше въпросите и съдия Калина Христова, влязла в ролята на жокер, който, спазвайки правилата, помагаше на отборите без да им казва точния отговор. Играта бе подобна на популярното телевизионно състезание за ученици „Това го знам“ на БНТ и протече по неговия регламент.

Учениците се разделиха на три отбора, чиято цел бе чрез знания за конституцията да печелят точки („животи“). Играта премина в три кръга – първият бе с въпроси от затворен тип, вторият – с въпроси от отворен тип, а в третия участниците трябваше по снимка да разпознават знакови български политици от различни епохи. В първите два кръга, свързани със знания за конституцията, учениците отговаряха на въпроси от четири категории – президент, народно събрание и министерски съвет; местна власт и самоуправление; съдебна власт; основни права на гражданите. Състезанието беше изключително интересно за учениците, те участваха активно и бе особено оспорвано – най-добрият отбор бе само с една точка по-напред от другите два, като на финала точките бяха съответно 15:14:14. „Това беше идеята ни – учениците да приложат знанията си от Конституцията на Република България и по един забавен и креативен начин да научат нови неща от нея“ – коментира съдия Вероника Бозова от Районен съд – Враца. В края на състезанието всеки от участниците получи по един екземпляр от Конституцията на Република България и удостоверение за участието си в Деня на отворените врати на Районен съд – Враца.  



РИК, Враца регистрира "Народна партия истината и само истината"
Пловдив превръща зелените пространства в територии за култура
ДЮШ на ВК Монтана се класира за финалните турнири от държавните първенства
Монтана ще бъде домакин на боксов турнир
Тръмп очерта програмата си пред изданието "Тайм"
ВМРО почете жертвите от наводнението във Враца