Свят

АРМЕНПРЕС: Шведски депутат изрази надежда, че в бъдеще Европа ще разглежда Армения като част от европейското културно семейство

  16.04.2024 16:45             
АРМЕНПРЕС: Шведски депутат изрази надежда, че в бъдеще Европа ще разглежда Армения като част от европейското културно семейство

Шведският депутат Ерик Хелсборн изрази надежда, че в бъдеще Европа ще разглежда Армения като част от европейското културно семейство и западната демократична цивилизация. В този контекст той подчерта значението на срещата на високо равнище между Армения, ЕС и САЩ, която се състоя началото на този месец в Брюксел, предаде арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС. 

Хелсборн засегна гореспоменатите теми в интервю за арменската медия, говорейки за укрепването на връзките между Армения и Европейския съюз, както и за ролята на ЕС за сигурността и просперитета на Южен Кавказ. Шведският депутат подчерта значението на задълбочаването на отношенията между Армения и Европейския съюз.

Хелсборн подчерта по повод продължаващите агресивни изявления на Азербайджан срещу Армения, окупацията на арменски територии и потенциалното налагане от ЕС на санкции срещу Азербайджан в резултат на тези действия, че в ЕС има хора, които не желаят да се противопоставят на режима на азербайджанския президент по икономически причини. Аз не съм сред тях, каза Хелсборн.

Шведският депутат заяви, че през февруари в писмо, адресирано до външния министър на страната си Тобиас Билстрьом, е предложил да се обсъди въпросът за налагане на санкции на Азербайджан в случай на продължаване на азербайджанската агресия срещу Армения.

Във връзка с дейността на мисията на ЕС за наблюдение в Армения Хелсборн изрази удовлетворение от работата на мисията и добави, че тя трябва да продължи да работи по същия начин. 

"Мисията на ЕС в Армения трябва да продължи добрата работа, която върши. Положителното е, че мисията сега се разраства. Западните медии, групите за защита на правата на човека и политици като мен трябва да продължат да обръщат внимание на всички прояви на агресия и да се уверят, че светът е наясно със случващото се. Може би най-важното от всичко е да се установят по-тясно икономическо сътрудничество и културни връзки между демократичния Запад и Армения. Смятам, че това е най-важният аспект в по-дългосрочна перспектива. Надявам се, че в бъдеще и Европа, и самата Армения, ще гледат на страната като на част от европейското културно семейство и демократичната западна цивилизация. Всеки потенциален агресор ще се колебае повече да нападне страна, която колективният Запад разглежда като "една от нас" ", каза шведският депутат.



При голям интерес премина националното шахматно турне "Асеневци" в Попово
Тревожният навик с телефона, който може да разбие връзката ви
Украйна готви контраофанзива
Паркирането в синята и зелената зона в Поморие е безплатно от 1-ви до 6 май
Ирена Димова: В 49-тото Народно събрание ГЕРБ-СДС бяхме източника на политически разум
Организират празничен юбилей на детското творчество в Козлодуй СНИМКИ