Свят

Ситуацията на фронта в Украйна рязко се влоши през последната седмица

  15.04.2024 08:20             
Ситуацията на фронта в Украйна рязко се влоши през последната седмица

Ситуацията на фронтовата линия в Украйна се „влоши значително“ през последната седмица на фона на подновената руска офанзива след преизбирането на Владимир Путин, каза главнокомандващият ЗСУ Олександър Сирски, цитиран от The Telegraph.
Сирски, който замени Залужни на поста само преди няколко седмици, заяви, че руснаците имат превъзходство в оръжия и жива сила.
Сирски говори за „значително засилване на офанзивата на врага след президентските избори в Русия“ миналия месец и добави, че в Киев се вземат решения „за укрепване на най-проблемните отбранителни зони с радиоелектронна борба и противовъздушна отбрана“. „Ситуацията на източния фронт се влоши значително през последните дни“, каза генерал Сирски.Украйна заяви, че около източния град Часов Яр е „трудно и напрегнато“, тъй като районът е под „постоянен огън“. Часов Яр се намира близо до Бахмут, който беше изравнен с месеци на артилерийски огън, преди да бъде превзет от Москва миналия май.

„Противникът активно атакува нашите позиции в Лиманското и Бахмутското направление с щурмови групи, поддържани от бронирана техника“, заяви главнокомандващият ЗСУ, според когото врагът постига „тактически успехи“. Русия търпи значителни загуби, каза той, но продължава да се опитва да пробие украинската отбрана. Сухото време улеснява руските войски, защото по-лесно се движат танковете и другата бойна техника.

Според Сирски Украйна може да победи Русия с постигане на техническо превъзходство. „Вторият сериозен проблем е да се подобри качеството на обучение на военния персонал, особено на пехотните части, така че те да могат да се възползват максимално от всички възможности на военната техника и западните оръжия“, добави украинският генерал.