България

Близо 40 самолета кацнаха днес на летището в Балчик

  14.04.2024 16:21             
Близо 40 самолета кацнаха днес на летището в Балчик

Близо 40 малки самолета кацнаха днес на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти на малки машини отбелязаха официално влизането на двете държави в Шенгенското пространство по въздух. Събитието, което премина под наслова Schengen check, ще се повтори на 27 април, но тогава домакин ще бъде Летище Тузла.

Пилотите и гостите на инициативата днес бяха поздравени от Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София, което от 2016 г. управлява крайморския аеропорт. Сред гостите беше и изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев.

Янко Стоименов, член на Управителния съвет на асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети, посочи, че днес се реализира една обща мечта на българските и румънските пилоти – да летят свободно, без граници в Европа. Според него сега се поставя само началото, а тепърва ще се усети и ползата от влизането на страните ни в Шенген. Председателят на румънската организация на пилотите Андрей Зинченцо допълни, че най-накрая българи и румънци могат да се чувстват достойни жители на европейското пространство, като напомни, че тепърва предстои двете държави да бъдат приети и по суша.

/bta.bg