Интервю

Боян Минков: Превръщаме Белоградчик в бутиков туристически град, с модерна европейска болница

  11.04.2024 08:00             
Боян Минков: Превръщаме Белоградчик в бутиков туристически град, с модерна европейска болница

Господин Минков, Вие сте кмет само от четири месеца, но градът вече е различен. Кажете, моля, каква е Вашата голяма цел?

Нашата цел е да превърнем Белоградчик в един бутиков туристически град, такъв, какъвто няма никъде в България. Сигурен съм, че ще успеем, защото Белоградчик има огромен потенциал, който до момента не е използван, дори на 5 процента. Аз виждам този потенциал, знам как да го направим, какво трябва да предприемем, за да станем една изключителна дестинация, не само в България, а и в Европа. Туризъм не се прави така, както са го правили до момента – с едни касиери на входовете на Магурата, която природата ни е дала и на крепостта „Калето“, която е построена от нашите предци. До сега ние това сме направили – сложили сме касиери и събираме пари за вход. Това не е туризъм и така не се прави. Ние с моя екип знаем как да го направим и съм сигурен, че ще успеем, защото сме си поставили за цел този огромен потенциал да се използва.

Какво предстои на Белоградчик? Какво да очакват хората тук и гостите Ви?

Тази година очакваме „Опера на върховете“ – традиционният фестивал, който събира в Белоградчик хора от всички краища на България и любители на оперното изкуство от чужбина. За девети път се организира фестивала. Предстои много сериозно честване на годишнината от Белоградчишкото въстание от 1850 година, което ще организираме така, както никога до сега не е правено. Ще бъде изненада, но мога да кажа в аванс, че ще има възстановка. Много мащабно ще бъде това събитие. То е на 29 май. Панаирът в Салаш през юли също ще бъде организиран по коренно различен начин. За първи път ще има фестивал на торлашката кухня през август и се надявам да устои във времето и да стане ежегоден. Фестивалът ще е българо – сръбски, защото от двете страни на границата живеят торлаци. Мястото отново е село Салаш. Подготвяме рали. За първи път в Белоградчик. За него си партнираме с община Димово. Това ще е рали Белоградчик – Венеца /пещерата край Гара Орешец/ и ще повтори част от маршрута на легендарното рали „Вида“, което всички помним от недалечното минало. Има обявена дата – 26 и 27 юли. Нашето рали е четвърти кръг от Националния рали-шампионат. Това е едно много мащабно събитие. За сега има заявено желание за участие на 50 екипажа от България, Сърбия и Румъния. Стремежът ми, моят и на екипа, с който работя, е всяка седмица в Белоградчик да има някакво събитие – културно, спортно. Всяка седмица жителите и гостите на града ще виждат нещо ново.

Кажете, моля, какви са проблемите на града? Всички знаем за състоянието на болницата, а това за един туристически град наистина е проблем. Как го решавате?

Проблемът с болницата не е от днес, нито от вчера, трупано е през годините. Към момента имаме близо 1 милион лв. задължения и този дълг се увеличава всеки месец, защото болницата в този си вид генерира единствено и само загуби, т.е. не можем да продължим по този начин. Водим преговори с частно дружество, с което да направим едно публично-частно партньорство. Това дружество ще инвестира в болницата много средства, с които ще реконструира материалната база, ще вкара нова апаратура, ще доведе лекари и амбициите ни са да превърнем нашата болница в модерно за нашите стандарти здравно заведение, водеща болница в Северозападна България, такава, каквато е била. Тук са работили лекари – светила. Така че, има история белоградчишката болница, сигурен съм, че има и бъдеще. Важно е да можем да покрием нуждите на нашите хора, а също така да привлечем пациенти от други места, защото когато има добра апаратура, предлага се добър медицински продукт, имаш добри лекари, тогава ще дойдат пациенти от цяла България. Това е пътят. В момента водим тези преговори и сме на финала, за да може болницата да бъде не просто спасена, а да функционира като съвременно здравно заведение.

Къде работят хората в Белоградчик?

За мое най-голямо съжаление най-големият работодател в Белоградчик е общината. Хората работят в училища, детска градина, читалище, музей, болница, а там – в болницата, заплатите се изплащат с две години закъснение. Имаме няколко социални центъра, където работят доста жители на общината. Тук няма големи производства и това е нормално. В този град няма как да има индустрия. Но най-големият проблем е, младите хора напуснаха. Тези, които искаха и можеха да работят, не успяха да се реализират тук по много причини, но основно заради безхаберието на общинската власт. Аз съм категоричен, че ръководството на града носи голямата вина за обезлюдяването. Този процес е трудно обратим, но не е невъзможно. В момента полагаме огромни усилия в тази посока. Опитваме се да обърнем нещата и да върнем хората, които са напуснали Белоградчик, младите хора на Белоградчик. Имаме вече няколко семейства, които се върнаха и успяхме да им подсигурим работа. Предвид на много сериозното бъдещо развитие на града, ние ще имаме нужда точно от млади и образовани хора. Сигурен съм, че много от нашите хора ще се завърнат, сигурен съм, че и много други хора, от други краища на страната, ще се заселят тук, защото ние ще станем туристически център, който ще има нужда от много работна ръка. И основните кадри ще са свързани с развитието на туризма, там ни трябва хора. В момента сме в следната ситуация – целият персонал на най-известния ресторант в нашия град е съставен от чужденци. Те са от Киргистан, защото местни хора няма.

Строят ли се малки хотели, ресторанти или все още не?

За момента – не. И аз знам причината. Приоритет на предишното ръководство на общината не беше туризмът, а дърводобива. Ние забранихме дърводобива и аз докато съм кмет тук едно дърво няма да бъде отсечено. Ще развиваме туризъм. И да, вече се появяват хора, които искат да строят. Успяхме да привлечем инвеститор, който създаде фонд за подпомагане на хора от Белоградчик. И сега такива хора, които имат инициатива и са решили да правят нещо тук и са от Белоградчик, могат да получат кредит до 30 000 лева при много облекчени условия и много лесно, без почти никакви изисквания. Тези пари да им бъдат стартов капитал. Така смятам, че мотивираме хората, решили да развиват бизнес тук, да строят къщи за гости, заведения за хранене, магазини, всичко, свързано с посрещане на туристи в нашия град. Това е частен фонд.

А община има ли програми, с които да подпомага младите и инициативни хора?

Общината – не, но сме намерили начин. Отново чрез наши близки, частни инвеститори, които имат отношение към Белоградчик. Те поемат издръжката на наши студенти, за да завършат висше образование и след това да дойдат да работят при нас. Това са стипендианти в пълния смисъл на думата – поемат им се семестриалните такси и получават месечни стипендии. Тава са наши момичета и момчета, които учат във висшето училище по финанси и застраховане.

С какъв бюджет разполагате тази година?

18 милиона лв. е бюджетът ни. Повечето от средствата идват при нас като в пощенска кутия, касичка, от която ги разпределяме  към второстепенните разпоредители. Доволен съм, че тази година увеличаваме местните приходи. Успяхме да привлечем две дружества, които плащат много сериозни данъци в община Белоградчик и само от тези две дружества нашият приход ще бъде с 1,3 милиона лв. повече от миналата година. Това са средства, с които можем да си позволим много неща, средства, които реално ще стигнат до всеки един жител на общината и това е което ме прави щастлив, защото смисълът на управлението на всеки един кмет е да помага на всеки човек. Няма да спрем да търсим начини за увеличаване на бюджета в приходната му част, ще подобрим драстично туристическия продукт, който предлагаме. Ще направим нови неща – ще облагородим пещера „Магура“ и пространството около нея и крепостта „Калето“. Ще кандидатстваме за европейско финансиране, ще изградим голям градски парк, ще превърнем една емблематична за Белоградчик сграда, която в момента е почти пустееща, в туристически информационен и културен център. Това един бивш военен клуб. То ще стане  място, където да посрещаме туристи, чуждестранни делегации. Това място на практика ще е лицето на града. Ще направим голям приключенски парк в бившата мина „Зелениград“ – на площ от 20 декара. Възстановяваме лятното кино. Започваме ремонт и всяка седмица там ще има прожекции на филми. Започваме реконструкция на стадиона, подсигурили сме средства в бюджета. Те са за подмяна на тревното покритие и построяване на лекоатлетическа писта, за да можем да посрещаме лекоатлети на спортни лагери, също и състезания. Имаме прекрасна база и предпоставки за всякакъв вид туризъм – културен, спортен, религиозен. Това са съвсем нормални и постижими неща, защото когато знаеш как да си увеличиш приходите, можеш да разчиташ на тези пари и да ги похарчиш за точните неща.

Увеличавани ли са тази година местните данъци и такси?

Не, не сме. Това, знаете, става при приемането на бюджета. Местните данъци и такси при нас не са високи. Хората плащат редовно. Имаме една от най-високите събираемости на данъци. Моята философия е, че приходите не идват от данъци и заради това няма да работим в посока на увеличаване на данъците на обикновените хора, а към привличане на големи дружества, от чиито данъци се пълни бюджета.

Хората виждат ли вече промяна?

Смятам, че за тези четири месеца, в които управляваме, Белоградчик се е променил много и то към по-добро. Чисто е, зелено, красиво. Сега започваме с градинки, с междублокови пространства, ще подредим Белоградчик, така че като дойдат хората, да им хареса и да има какво да правят през тези няколко дни, докато са при нас, защото до сега туристите идват, посещават крепостта и пещерата и си тръгват, защото няма какво да правят. Нашата задача е да осмислим престоя им, да наситим с атракции, за да може едно семейство, като дойде, децата да има къде да се забавляват, къде да вечерят, къде да обядват, къде да отседнат, защото това е проблем. В Белоградчик когато пристигнат  800 – 1000 души в рамките на 2-3 дни, те няма къде да отседнат и това е другото, което много спешно трябва да променим – да насърчим хората да строят места за настаняване и места за хранене.

Когато пътувам и се срещам с различни хора, ми прави ме впечатление, че навсякъде се говори за Белоградчик. Където и да отида в България, с когото и да се срещна, с министри, зам. министри, важни хора, навсякъде говорят за нас. И аз си давам сметка, че това, което ни предстои е много работа с отговорност към хората и града, защото убеден съм всичко зависи от кмета, всичко.



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела