Лайфстайл

Експерт разкри опасностите от съдовете с незалепващо покритие

  04.04.2024 09:30             
Експерт разкри опасностите от съдовете с незалепващо покритие
  iStock

Много често незалепващото покритие на съдовете за готвене има склонността да се износва и дори с времето да започне да се рони. Особено в случаите, в които домакините залагат на по-евтини опции. Неразтворимите микрочастици могат да попаднат в човешкото тяло, заяви Дмитрий Бистров, доцент от катедрата по хранително-вкусова промишленост, хотелиерство и обслужване в университета РОСБИОТЕХ.Според него тефлоновите тигани, които се считат за най-популярните съдове с незалепващо покритие, може да съдържат перфлуорооктанова киселина - това е устойчиво съединение, което се натрупва в тялото и не се разлага в околната среда. За да намалите риска от навлизане на опасни частици в тялото ви, трябва да използвате алтернативни опции за съдове с незалепващо покритие. Подходящи опции са съдовете от керамика и титан, както и стъклената посуда за готвене. Ако забележите по съдовете пукнатини или драскотини, най-добре незабавно да ги смените, препоръчва експертът в интервю за Gazeta.Ru. Семейството от токсични химикали, известни като пер и полифлуороалкилови субстанции, отбелязвани като PFAS, се употребяват от десетилетия в производството на предмети за семейството и дома, като особено популярни са съдовете с незалепващо покритие. Съдържат се и в резистентен на петна и вода текстил, в противопожарна пяна и промишлени артикули.Учените свързват тези химикали с евентуален риск за развиването на рак, увреждане на черния дроб, както и раждането на недоносени деца.



Как да украсим дома си за Великден
Има риск от разпространение на птичи грип сред крави извън САЩ
Цената на годишните технически прегледи на коли скочи драстично
Атракционното влакче във Враца ще работи през празничните дни
Въвеждат временна организация на движението на 6 май в София
Колумбия къса дипломатически отношения с Израел