Лайфстайл

Какво трябва да знаете, преди да вземете колаген на прах

  13.03.2024 09:44             
Какво трябва да знаете, преди да вземете колаген на прах

Колагенът на прах става все по-популярен и много хора добавят такъв към смутитата и водата си. Но защо го правят? Той е протеин, който естествено присъства в тялото и поддържа кожата, костите и съединителната тъкан. С напредването на възрастта е напълно нормално нивата на колаген в тялото да намаляват.

Колагенът на прах може да забави този процес и да има положителен ефект върху кожата, ставите и костите. В тази статия ще ви дадем информация на какво да обърнете внимание при приема му.

Как действа колагенът на прах?

Както казахме, колагенът е естествено присъстващ в тялото протеин. Той има съществена роля в поддържането на структурата на клетките и тъканите. Колагенът придава твърдост и еластичност на кожата, костите и съединителната тъкан.

Също така той е от значение за някои клетъчни процеси, включително имунната реакция и комуникацията между клетките. Участва и в процесите на възстановяване и поддържане на тъканите.

Колагенът на прах осигурява на тялото аминокиселините, необходими за неговия синтез и естествено регулира производството на колаген.

Хранителните добавки от този тип не само подобряват здравето и еластичността на кожата, но и се грижат за подвижността на ставите и облекчават болките в тях. Колагенът съставлява около 60% от хрущяла, следователно неговото намаляване в тялото може да доведе до проблеми със ставите.

Какво трябва да знаете, преди да вземете колаген на прах?

Традиционният колаген се извлича от говежди кожа и кости или рибни тъкани, които са най-близки до човешкия колаген. От няколко години обаче съществува веган алтернатива, практически идентична с естествения, получена от растителни аминокиселини.

Има различни видове колаген, които притежават малко по-различна структура и функции. Най-използваните са типове I, II и III, които съставляват приблизително 80-90% от колагена в тялото.

Един добър колаген на прах съдържа:
Трите най-важни вида колаген I-III в балансирани количества.

Допълнителни активни съставки като хиалуронова киселина и еластин за подобряване на тяхната ефективност.

Витамин С за регулиране на естественото производство на колаген.

Колко колаген на прах е дневната дозировка?

Може да бъде предизвикателство да получите достатъчно колаген само от диетата си, тъй като той присъства в малко храни. Колагенът присъства най-вече в кожата, костите, сухожилията и връзките на животните.

Ето защо е важно да се консумират животински продукти, за да се регулира производството на колаген в тялото. Необходими са храни, богати на протеини, витамин С, цинк и мед. Често обаче това не е достатъчно и затова много хора залагат на хранителни добавки. Но какъв е препоръчителният прием?

Дневната доза колаген на прах варира според производителя и неговите указания. Най-често препоръката е между 2 и 10 г на ден за поддръжка на кожата. За кости и стави се препоръчва между 5 и 15 г дневно.

Кога е най-доброто време за прием на колаген?

Колагенът на прах може да се приема по всяко време на деня, разтворен във вода или друга напитка. В зависимост от вашите цели, приемането му в различните части на деня може да има и различни ползи за вас.

Сутрин

Лесно е да добавите доза колаген в кафето, смутито си или в порцията си кисело мляко при закуска. Така ще сте сигурни, че няма да го забравите и ще ви даде нужната енергия за деня. Някои специалисти съветват да приемате колаген на гладно, за да се усвои по-добре.
 

След тренировка

Глицинът съставлява около една трета от протеините, присъстващи в колагена, и допринася за образуването на креатин. Креатинът има специфична задача да възстановява мускулите и ставите след физическо натоварване.

Вечер

Колагенът действа успокояващо на червата и подпомага храносмилането, ако се приема след хранене. Освен това влияе положително върху качеството на съня - заспиването е по-лесно и без събуждания през нощта. 

По време на сън колагенът благоприятства здравето на кожата и намалява нейното стареене.