България Спорт

Георги Захариев: Очаквам да има рестарт на българския футбол

  09.03.2024 12:51             
Георги Захариев: Очаквам да има рестарт на българския футбол

Един от кандидат-президентите на Българския футболен съюз Георги Захариев е поредният гост в "Битката за БФС". В студиото на Sportal.bg той ще представи своята визия за развитието на родния футбол. Гостуването стартира в 12:00 часа.

Както е известно, Конгресът е на 15 март (петък), когато ще стане ясен и новият президент на централата. Освен Захариев, другите кандидати са Михаил Касабов, Манол Иванов, Димитър Бербатов, Петьо Костадинов, Георги Иванов и Георги Градев.

"Доста хора се чудят защо съм се кандидатирал. Ако хората си направят труда да влязат в моята платформа, там съм написал една програма, която беше за предишните избори. Имаше сериозен акцент върху ДЮШ. Юноша съм на Славия, играл съм в този клуб. Впоследствие реших да взема лиценз за футболен агент и се занимавам предимно с млади български футболисти. Осъзнах, че в България имаме нужда от по-добри треньори, осъзнах къде са проблемите и върху това построих моята програма. Нямам претенцията, че съм измислил всичко от нулата. Искам тези неща да се случат, за да тръгнем в правилната посока. Идеята е да се помогне на българския футбол, без значение кой ще стане президент на БФС.

Очаквам на Конгреса да има рестарт на българския футбол. Който и да стане президент, общественият натиск е толкова голям, че той няма да може да си позволи да прави грешки. Всичко ще се контролира много внимателно и в детайли. Изпълкомът е Министерският съвет на футбола. Там се взимат тежките и важни решения. Призовавам всички клубове, които ще се явят в петък на изборите, да не си тръгват бързащи за някъде. Ако не стоите за гласуването на Изпълком, по-добре не идвайте. Нека там да попаднат тесни експерти и Изпълкомът да бъде пъстър", започна Захариев.

"Относно миналото ми явяване и самоотвода - по-скоро направих грешка. Можех да помогна на Димитър, ако не си бях направил самоотвод. Има хора, които категорично казват, че няма да гласуват за определен кандидат. Виждам една крайност към отношението спрямо определени кандидати. Ако не си бях направил самоотвод, 10-15 клуба, които гласуваха за БМ, щяха да гласуват за мен. На тези избори се виждат два много ясно очертани лагера - аз ДБ и Градев. От другата страна са всички останали. Според мен Димитър ще отиде на балотаж, а от другата страна - зависи от куфарчета и обещания. Има натиск да се гласува за определено лице. За съжаление винаги ги е имало тези неща и продължава да ги има. Нито правя обиколка, нито звъня на някого да го агитирам.

Вчера бях в Пловдив - Локо и Ботев имат периоди, в които са на минус от телевизионните права. Важно е да говорим за този пакет от ТВ права. Това е най-лошата сделка в европейския футбол. Държавите около нас са с пъти по-високи телевизионни права от нас. Ние сме на 4 млн. евро на сезон. Хърватия - 11-12 млн. евро, Сърбия - 8 млн. евро. Това е изключително лоша сделка за българския футбол, която беше гласувана от предишния Изпълком", продължи той.