Събития

С военен ритуал в Монтана издигнаха националния трибагреник

  03.03.2024 11:52             
С военен ритуал в Монтана издигнаха националния трибагреник

Стотици жители на Монтана се събраха на централния площад „Жеравица“ и участваха в тържественото отбелязване на националния празник 3 март. В словото си кметът Златко Живков припомни историческите събития преди подписването на договор в Сан Стефано.

„Преди 146 години на 19 февруари, по стар стил и на 3март, по нов,  в сан Стефано десетата руско-турска война  завършва. За нас българите това е  път към свободно развитие.

Важно да видим събитията такива, каквито са били в края на 19 век. В периода 1875-1877, когато започва войната, двете империи -  Русия и Османската империя  са в серия от няколко войни. Това допълнително е усложнено от събитията в Босна и Херцеговина през 1875 година, от неуспешната война на Сърбия срещу Турция през 1876 година и особено от Априлското въстание, което тогава в 1876 година, предизвиква изключителен отзвук в цяла Европа с героизма на  българите, които искат да видят отечеството си свободно. Войната започва в средата на юни 1877 година, когато войските на генерал Драгомиров  нагазват в Дунав край Свищов.  През 1877 година българските земи са освободени от присъствието на Османската империя, без Видин и Белоградчик, които се освобождават през февруари 1878, малко преди Османската империя да подпише капитулацията си в тази война..

За нас българите след 3  март започва възстановяването на държавността. Реалните резултати от тази война личат 30-тина години по-късно, когато благодарение на свободното си развитие, България в началото на 20 век е най-силната държава на Балканите, въпреки решенията на Берлинския диктат от есента на 1878 година.

3 март е ден, който трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Това, което се случва на 3 март 1878 години е въжделение на поколения българи. Това е началото на свободна България. И ние трябва да пазим паметта на тези, които дадоха живота си за тази свобода.

Честит национален празник“, каза в словото си кметът Живков.

Празникът в Монтана продължи с концерт  с музиката от популярни български филми.