Интервю Събития

Д-р Езекиев: Срамота е да се умира от рак на гърдата в 21 век

  02.03.2024 08:00             
Д-р Езекиев: Срамота е да се умира от рак на гърдата в 21 век

За важността от превенцията разговаряхме с д-р Георги Езекиев, началник на Хирургично отделение в Комплексен онкологичен център-Враца. Той е роден през 1962 г. във Вършец. Завършва средното си образование с отличие в СУ „Христо Ботев“ – Враца.

Професионалният му път в медицината е изцяло свързан с хирургията и онкологията. Завършва „медицина“ в Медицински университет- Плевен през 1988 г. и в последствие придобива специалност „Обща хирургия“ (1996г.) и „Онкология“ (2002г.)  Специализира лапароскопска, колоректална и чернодробна хирургия в най-реномираните хирургични клиники в Италия, Франция, Австрия и Германия.

От 1989 година работи в КОЦ -Враца, а от 2005 година е началник на отделението по онкохирургия към КОЦ - Враца. От началото на кариерата си на лекар до днес е направил над 50 000 операции, като негово дело е една от първите сингъл порт лапароскопски операции в България, извършена в КОЦ – Враца ЕООД.

Д-р Езекиев е ментор и учител на много млади лекари от Северозапада.

През 2022 г. Общински съвет – Враца му присъди званието „почетен гражданин“ за принос в медицината.

 

Д-р Езекиев каква е ролята на профилактиката за рака на гърдата и какви са трудностите при поставянето на правилна диагноза?

Профилактиката е изключително важна и всеки трябва да осъзнае това. Въпреки нашите десетилетни усилия да вменим на всички колко е сериозен този проблем и днес сме свидетели на фрапиращи случаи. 

За съжаление много интелигентни жени, които идват за помощ при нас се оказва, че са в напреднал стадий на коварното заболяване. Сред пациентите ни са и учители, медицински сестри, хора с висше образование, които не могат да обяснят по никакъв начин поведението си.

Голям проблем в практиката ни са и лекарските грешки от липса на професионализъм. Ще дам за пример масовия скрининг с мамографии, който се прави. Той е добър и смислен метод само при жени над 50 години. Аз лично препоръчвам ехография, поне веднъж в годината след 30-та година. Трябва да кажа, че мамографията, особено при старите апарати е доказано една от седемте причини за рак на гърдата според Американската асоциация на онколозите. При най-новите апарати тази тенденция е сведена до минимум. Мамографиите не са панацея в диагностиката. Не бива да смятаме, че всичко е наред като сме отишли в мамологичния кабинет.

Трябва ли да има разлика в честотата на профилактичните прегледи при човек с наследствена обремененост и такъв без такава?

Разбира се, че  трябва да има. Ако назад в поколенията - баба, майка е имало такъв проблем задължително е дори след 25-та година да се прави веднъж в годината преглед на гърдите. След 30-тата година трябва даже и два пъти. Знаете, обществена тайна е че този вид рак се подмладява непрекъснато. Ние сме го намирали в много млади момичета, просто е ужасяващо. Така че, никой не трябва да бъде спокоен заради това, че младостта го пази.

А кои са факторите, за които ние допринасяме за повишаването на риска от рак на гърдата?

Тютюнопушенето - доказано. Злоупотребата с алкохол и с дрога. Лошата храна. Знаете, че българинът в името на това да спести пари си позволява да купува неща, които са безобразно некачествени, като храна. Те са пълни с канцерогенни фактори.

Какво сочи статистиката за изминалите години? Какви са вашите наблюдения?

Драматично се увеличават случаите на карцинома на дебелото черво. Смятаме, че това се дължи на лошата храна и обездвижването. При жените, в случаите с рак на гърдата - това не е така. Ние сме в едно благоприятно положение, погледнато статистически, защото в Америка, 1 от 10 жени развива рак на гърдата. Това е огромен проблем там, но когато един човек се разболее статистиката няма абсолютно никакво значение. Срамота е да се умира от рак на гърдата в 21 век, тъй като за рака на гърдата вече има огромни възможности за лечение. Профилактиката е най-важната в случая и отнема само два часа от ежедневието на човек.

Пациентите имат голямо предимство със специалистите в онкологичната хирургия във Враца и трябва да се възползват от него, но в края на краищата човек си плаща с живота за глупостта.

 

 

Според статистика, предоставена от КОЦ-Враца за 2021 година са диагностицирани 2 796 болни от рак, като от тях 22-ма са мъже, а 157 са новооткритите заболели. На следващата година случаите на злокачествени заболявания на млечната жлеза са 2 762, като от тях има 12 мъже и 138 новооткрити, а през 2023 година регистрираните болни са 2734, от които 20 са мъже, а новооткритите случаи са 152.