Събития

Във Видин отбелязаха Баба Марта и деня на самодееца СНИМКИ

  01.03.2024 13:40             
Във Видин отбелязаха Баба Марта и деня на самодееца СНИМКИ

Денят в Община Видин започна с посещение от читалищни дейци, преобразени като Баба Марта и Пижо. Те зарадваха общинското ръководство с измайсторени от тях красиви мартеници, с пожелания за здраве и благополучие.
Площад „Бдинци“ бе украсен в бяло и червено, с оформен кът, посветен на Баба Марта. Той олицетворява народните традиции, които нашите читалища пазят и носи мартенско настроение. С концерт на Градския духов оркестър видинчани посрещнаха един от най-тачените обичаи у нас, предшестващ настъпването на пролетта и възраждането на природата. Присъстващите бяха закичени с ръчно изработени мартеници, усукани от вълнени червени и бели конци. Специални гости бяха малчуганите от детска градина „Желязко Попниколов“.
Заместник-кметът Борислава Борисова връчи грамоти „Най-добра Баба Марта“ и „Най-добър Пижо“ и им пожела да бъдат здрави, весели, засмени и щастливи.
На 1 март отбелязваме и Деня на самодееца и любителското художествено творчество. По този повод д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин, изпрати поздравителни адреси до самодейците от читалищата на територията на Общината. „Читалищата са средищата, където творческият опит на млади и стари самодейци създава уникално изкуство, което ни кара да се гордеем с българския бит, фолклор и културна идентичност.“ – пише в адреса.
Тържеството завърши с празнично хоро под съпровода на Градския духов оркестър.