Лайфстайл

4 възможни причини за мускулни крампи

  12.02.2024 14:40             
4 възможни причини за мускулни крампи

Крампите в мускулите са много неприятен проблем, който може да ви връхлети с всичка сила и то неочаквано. Най-коварни са силните крампи през нощта, които ви будят внезапно със сковаваща болка. 

Мускулните спазми могат да са с различен интензитет и сила – от леко мравучкане до нетърпима болка, която не ви дава възможност да помръднете. 

Причините за поява на мускулни крампи са различни. Някои от тях подсказват за проблеми в здравословното състояние, които косвено предизвикват спазми в мускулите заради нарушен електролитен баланс или пренос на нервни импулси към мускулите. 

Какви са възможните причини за мускулни крампи?

Претоварване при тренировка 

Ако редовно правите прекалено интензивни и тежки тренировки, това може да допринесе за изчерпването на някои микроелементи в тялото, което е предпоставка за крампи. Когато тренирате силово е важно да сте стриктни в храненето за възстановяване. В противен случай рискът от дефицит на някои витамини и минерали нараства. 

Ако заради интензивните тренировки нивата на магнезий, калий, калций, натрий, цинк, манган, мед спаднат, това може да доведе до сериозни мускулни крампи. Те могат да са придружени от мравучкане, изтръпване, слабост на крайниците, лесна умора. 

Повтарящи се движения

Еднообразието в движенията на определени крайници може да е в основата на появата на спазми в мускулите. Ако работата ви е свързана с повтарящи се движения или правите едни и същи упражнения с фокус върху едни и същи мускулни групи, това може да причини крампи. 

Продължителните повтарящи се движения могат да доведат до сковаване и претоварване на мускулите, както и изчерпване на запасите от енергия и хранителни вещества. Крайният резултат са болезнени схващания и крампи.  

Диуретични лекарства 

Задържането на вода в организма е предпоставка за високо кръвно налягане, претоварване на бъбреците, пикочната система, мозъка и нервната система. За да се контролира водния баланс в тялото, понякога се налага прием на диуретици. Те обаче могат да причинят поява на крампи, тъй като с принудителното отводняване на организма се губи голяма част от електролитите в тялото. Натрият и калият са сред най-засегнатите в такива случаи, като спадът в стойностите им може да доведе до болезнени мускулни крампи. 

Възпаления на гръбнака 

Възпаленията по нервните пътища, притискането на гръбначните дискове, дисковите хернии на гръбнака – всички тези проблеми могат да са в основата на поява на болезнени мускулни крампи. Случват се по нервен път заради възпаления и притискания на нервни окончания на различни нива на гръбнака. Нервните импулси пренасят болката и спазмите надолу по седалищния нерв, като резултатът могат да са силни мускулни крампи и схващания.