Лайфстайл

6 полезни добавки към чая

  11.02.2024 09:30             
6 полезни добавки към чая

Имате ли любими чайове? Може би не изневерявате на черния чай или не пропускате и ден, в който да не изпиете чаша зелен? Или пък обичате онези микс чайове без кофеин, в които има много билки и ароматни подправки за повече енергия, добър сън, детокс. Чайовете, в които можем да добавим ароматни подправки са истинско удоволствие за сетивата, но също така имат и здравословни ползи. 

Вижте няколко идеи, освен индийско орехче и анасон, които може да добавите към вашата напитка от чай.

Джинджифил

Добавянето на джинджифил към чая има редица здравословни ползи. За естествените антиоксиданти и противовъзпалителните свойства на джинджифила, се смята, че могат да подпомогнат храносмилането, да облекчат гаденето и да стимулират имунната система. Ароматната и леко пикантна подправка подобрява вкуса на чая, като същевременно насърчава цялостното благосъстояние. Чаят с джинджифил е чудесен при настинки и за елиминиране на излишните течности от организма. 

Карамфил 

От него трябва да добавяме съвсем малко в чая си, тъй като има по-изразен аромат. Карамфил и чай винаги е добра комбинация. Карамфилът е богат на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, подпомага храносмилането и засилва имунната система. Също така е известно, че облекчава респираторните проблеми, полезен е за черния дроб, освежава дъха. Богат е на витамин К, калий, желязо, магнезий, калций, витамини от групата В. 

Канела

Ароматната канела е богата на антиоксиданти, за които е известно, че подпомагат здравето на сърцето, регулират кръвната захар и засилват метаболизма. Канелата в чая подпомага храносмилането, намалява възпалението и подобрява цялостната имунна система. Също така се смята, че тя е една от подправките, които подобряват нашето настроение, наред с ванилията. 

Кардамон

Абсолютна класика е в чая да има и малко кардамон. Той също е много богат на антиоксиданти. Известно е, че подпомага храносмилането, ускорява метаболизма и освежава дъха. Антимикробните свойства на кардамона насърчават оралното здраве, докато затоплящият му ефект успокоява стомаха. Чудесен е в комбинация с други подправки, като карамфил. 

Дафинов лист 

Обикновено го добавяме към ястия, супи, маринати. Богати на антиоксиданти, дафиновите листа подпомагат храносмилането, подобряват здравето на дихателните пътища и имат противовъзпалителни свойства, сочат изследвания. Тази подправка също така съдържа основни минерали, което я прави ценна добавка към чая, подобрявайки вкуса, като същевременно насърчава цялостното здраве.

Черен пипер

Тази добавка към чая ще се хареса на онези от вас, които обичат черния пипер и пикантното. Естествените съединения на пипера имат противовъзпалителни свойства. Неговата фина топлина придава дълбочина на чая. Черният пипер е богат на пиперин, който е естествен алкалоид в него и за който е известно, че действа като естествен антидепресант. 

За черния пипер също така се смята, че е полезен по време на настинки и грип и действа като естествен антибиотик. Не на последно място спомага за забързване на метаболизма.