Свят

Огнище на африканска чума по свинете бе открито в една от най-големите свинеферми в Румъния

  26.01.2024 13:51             
Огнище на африканска чума по свинете бе открито в една от най-големите свинеферми в Румъния

Огнище на африканска чума по свинете бе открито в една от най-големите свинеферми в Румъния. Над 20 000 животни ще бъдат умъртвени в свинефермата в село Голещ, която е най-голямата в окръг Вранча и една от най-големите в страната, предаде Аджерпрес, като се позова на префектурата на Вранча.

Около 20 300 свине с различно тегло ще бъдат евтаназирани и загробени на територията на свинефермата, като се спазват екологичните, санитарните и ветеринарните условия, както и условията за биосигурност, съобщи вчера префектът на Вранча Никушор Халич.

Обявена е предпазна зона в радиус от 3 километра около свинефермата, а около населените места е създадена зона за наблюдение в радиус от 10 километра около огнището.

Префектът призова собствениците на свине, независимо от това дали са юридически или физически лица, да предприемат специални мерки за защита и да декларират всички случаи на болни животни, за да се предотврати разпространението на болестта.

Свинефермата в Голещ е най-голямата в окръга по брой на отглежданите животни и една от най-големите в страната. В същата свинеферма преди около две години бе установено огнище на африканска чума по свинете и бяха умъртвени около 30 000 животни, припомня Аджерпрес.