Свят

Испания започва работа за съкращаване на работната седмица

  26.01.2024 13:25             
Испания започва работа за съкращаване на работната седмица

Лявото правителство на Испания започна преговори за намаляване на законоустановената работна седмица от 40 на 37,5 часа, предизвиквайки съпротивата на бизнес групи, докато се опитва да изпълни политическо обещание., предаде АФП.
Мярката ще засегне около 12 млн. души и е част от споразумението, което министър-председателят Педро Санчес постигна, за да привлече крайнолявата партия Movimiento Sumar в коалицията си, която пое управлението в края на миналата година.
"Намаляването на работното време означава не само да работим по-малко, но и да работим по-добре", заяви министърът на труда и ръководител на Сумар Йоланда Диас в X, когато започнаха разговорите с профсъюзите и бизнес асоциациите.
Испанците "заслужават работен ритъм, който им позволява да живеят", каза Диас, като добави, че работната седмица не е променяна от 40 години насам въпреки значителния ръст на производителността.
Правителството предлага двуетапно намаляване на работната седмица до 38,5 часа през 2024 г. и до 37,5 часа през 2025 г., без да се намаляват заплатите.
Двата основни испански профсъюза - UGT и CCOO - изразиха одобрението си, за разлика от бизнес лидерите, които твърдят, че това ще застраши жизнеспособността на някои части на икономиката.
"Не всички сектори са еднакви", заяви Антонио Гараменди, ръководител на бизнес лобито CEOE, по време на среща по-рано тази седмица, като добави, че разговорите трябва да се водят бранш по бранш.
Над 44% от българите у нас искат 4-дневна работна седмица (ВИДЕО)
Диас заяви, че иска споразумение с благословията и на синдикатите, и на бизнеса, но не отхвърли възможността да преговаря само със синдикатите, както направи по-рано през януари при повишаването на минималната работна заплата.
За да прокара закона, правителството ще има и трудната задача да спечели на своя страна останалите членове на коалицията си, особено баските и каталунските регионалистки партии, които имат по-тесни връзки с бизнес средите./ БГНЕС