Свят

Редки небесни явления ще видят в Северна Америка при слънчево затъмнение

  26.01.2024 09:20             
Редки небесни явления ще видят в Северна Америка при слънчево затъмнение

На 8 април милиони хора в Северна Америка ще станат свидетели на слънчево затъмнение, съобщи ЮПИ.

Повечето хора фокусират вниманието си върху двете небесни тела, но тези, които гледат в друга посока, също могат да видят рядко появяващи се гледки. Ако човек погледне към хоризонта по време на пълното слънчево затъмнение, ще стане свидетел на разпръскването на цветовете на изгрева и залеза във всички посоки. Този 360-градусов слънчев ефект е причинен от слънчевата светлина в зоната извън посоката на затъмнението и продължава толкова време, колкото Слънцето е напълно скрито от Луната, допълва БТА.

Луната ще превърне деня в нощ, но тъмнината ще покаже звездите и планетите в небето. Слънчевото затъмнение ще направи видими Венера и Юпитер, които ще бъдат близо един до друг, както и до Слънцето на 8 април. Ще могат да се видят и горещите газове, обграждащи Слънцето.

Възможно е някои зрители на затъмнението дори да успеят да видят ивица, оставена от метеорит.

Един от редките феномени по време на пълно слънчево затъмнение са бягащите сенки. Това са тънки вълнообразни линии от редуващи се мрак и светлина, които се наблюдават върху гладки повърхности преди и след затъмнението, съобщава НАСА. Някои хора дори наричат тези сенки змии, тъй като ивиците приличат на влечуги, които се извиват по земята. Този феномен не се случва при всяко затъмнение, така че не е гарантирано, че ще бъде видян на 8 април. Ако все пак сенките се появят, те могат да бъдат видени непосредствено преди и веднага след пълното затъмнение. Бягащите сенки са предизвикателство за фотографите, затова е добре желаещите да ги снимат да се снабдят с бял картон или бял чаршаф в зоната на наблюдение. Сенките могат да бъдат видени върху снежна покривка.

По време на пълно слънчево затъмнение температурите могат да се понижат с няколко градуса, съобщават от НАСА.