Събития

На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква СНИМКИ

  06.12.2023 16:02             
На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква СНИМКИ

На 6 декември отбелязваме Деня на свети Николай Чудотворец, един от най-почитаните у нас православни празници. По този повод в едноименния храм на Видин бе отслужена тържествена света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. На нея присъстваха заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, Татяна Попова, която е дарила иконата на св. Николай Чудотворец, представители на институции и други.
Видинският владика се обърна със слово към събралите се в храма миряни и покани официалните гости по установена традиция да поставят запалени свещи в кандилото, изобразяващо кораб. То е изработено през XIX век и е подарък от видинския еснаф, състоящ се тогава от седем фамилии, колкото на брой са и светилниците в него.
След службата в храма, начело с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие към централния понтон. На брега на река Дунав НВП Даниил отслужи водосвет и поздрави гражданите с големия християнски празник.
В памет на загиналите моряци, рибари и търговци бяха хвърлени възпоменателни венци във водите на Дунав. По традиция членове на патриотичен клуб „Бдинци“ възпроизведоха изстрели. От катер на Гранична полиция в реката бе потопена трикратно икона с образа на светеца.
Изнесена бе кратка фолклорна програма от танцьори от фолклорна студия „Северняци“. На присъстващите на празничното събитие бе раздаден Никулденски курбан.
Празникът е организиран от Видинска света митрополия,
заедно със Сдружение „Усмихни се с нас“, Пристанище –Видин, със съдействието на Община Видин.
1005 души от Община Видин днес празнуват имен ден.