Събития

Стотици врачани се събраха на площада, за да отбележат заедно Никулден СНИМКИ и ВИДЕО

  06.12.2023 12:25             
Стотици врачани се събраха на площада, за да отбележат заедно Никулден СНИМКИ и ВИДЕО

Стотици врачани се събраха днес на площад „Христо Ботев“, за да отбележат заедно Никулден. Те имаха възможността да участват в благотворителната изложба-базар на божествено вкусни шарани, средствата от която са предназначени да помогнат за лечението на Калин Иванов, който страда от тежко заболяване.

Празничната програма започна с водосвет за здраве и благополучие и раздаване на рибен курбан на присъстващите.

„Днес е специален ден, защото това е първата инициатива, която аз стартирах като кмет преди 8 години свързана с възхвала на българските традиции и обичаи и свързана с това да ни обединява.

Знам, че на днешния празник всеки иска да е със семейството си на трапезата, но няма нищо по-хубаво от това да бъдем заедно като общество. Това ни прави единни, това ни прави силни и колкото по-често го правим, толкова по-добре за нас, толкова повече ще се чувстваме общност, единна общност от различни хора.

Аз се надявам тази традиция, която стартирахме преди 8 години да се превърне в традиция за много години напред и когато след време нас ни няма, нашите наследници да я наследяват и да знаят, че така се прави, че всеки празник се празнува заедно, за да бъдем силно и единно общество. Аз вярвам, че можем, защото градът ще бъде такъв, какъвто го направим ние.

Честит празник на всички банкери, моряци, колеги рибари, на всички празнуващи именници и на всички, които създават добро“, каза кметът Калин Каменов пред събралите се на площада хора.

Днес във Враца празнуват над 2600 именници. Най-много са именниците Николай – 1254, 354 носят името Никола. При дамите най-много са тези, които носят името Нина – 302, а 250 са дамите с име Николина, а 265 се казват Никол.

В рамките на празничния ден ще бъдат раздадени риби на потребителите на социалните услуги в общината.

Кметът отбеляза, че зад това събитие стоят много хора, на които благодари, а след официалната част на всички, които нямат финансова възможност бяха раздадени риба и курбан.