България

Спасители: Бъдете много внимателни в планините

  03.12.2023 10:01             
Спасители: Бъдете много внимателни в планините

Предупреждение за значителни количества дъжд днес е обявено за Източна България, а в югоизточните райони ще има гръмотевични бури. Синоптиците предупреждават, че има условия за виелици и навявания. 

Високо в планините обстановката е типично зимна, все още с много сняг, но как високите температури от последните дни променят условията за туризъм - съветите са от Планинската спасителна служба в Благоевград.

Типична зимна обстановка в планините след снеговалежите миналия уикенд. Високите температури пред последните дни обаче направиха снега мокър и изключително опасен. Много хора се насочиха към високите части, за да се порадват на ранния сняг, но от Планинската спасителна служба съветват да бъдем внимателни.

Над планините ще е облачно с валежи предимно от сняг, под 1800 метра от дъжд, но и там до края на деня дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. С него ще нахлува студен въздух и след обяд дневните температури значително ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 4°.