По 3.30 лева е порционът на учениците за обяд тази учебна година. Повечето училища в Монтана и областта обаче нямат собствени кухни, а храната се приготвя в кухня-майка и се кара до децата.
От обяда, който включва супа, основно, десерт и хляб се възползват главно децата от първи до четвърти клас, които са на целодневен режим на обучение, но обяд обаче могат да получават всички деца в училището.
По данни на директорите фирмата, която приготвя храната за децата в Монтана, се придържа към установените норми за здравословно хранене.
„Проблемът обаче е, че повечето деца не ядат доставената храна, а предпочитат да купуват от изникналите край училищата павилиони за фастфууд“, коментират учители.
В област Монтана в малко училища има ученически столове. Според регистъра на БАБХ те са във в Първо и Второ основно училище и в гимназия „Д-р Иван Панов“ в Берковица, в началното и средното училища във Вършец и в основното училище в село Расово.
В регистъра на БАБХ са включени 37 училища от област Монтана. 32 от тях са регистрирани като пунктове за раздаване на храна. В купички яденето се доставя от фирмата, с която училището има договор, раздава се в столовата.
Фирмата, която храни учениците в Монтана и в близките населени места се помещава в някогашния стол на едно от най-големите училища в града. Там се готви и разпределя към останалите училища.
Каква храна ядат децата и дали тя отговаря на изискванията проверяват инспектори на РЗИ и БАБХ.
Според разпоредбите здравословната диета на децата трябва да включва прясното и киселото мляко със съдържание на мазнини до 2 %, не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, растителни влакнини, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители.
Напитките, разрешени в ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски, са бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, натурални 100 % плодови и зеленчукови сокове, плодов и билков чай, топъл шоколад.
В ученическите столове не се предлагат пържени картофени и зърнени изделия, а от шоколадовите изделия е разрешен само шоколад. В павилионите могат да се предлагат сандвичи, тестени закуски, плодове, зеленчуци, бисквити, десерти на млечна, млечно-плодова, зърнена, зърнено-плодова основа и шоколад. Хлябът трябва да бъде тип "Бял", "Добруджа" или "Типов", произведен по утвърден стандарт, или пълнозърнест без оцветители.
На практика обаче здравословната диета на децата в повечето случаи не се изпълнява. Доставчиците на храни са длъжни да спазват тези изисквания, но павилионите и лавките, които са на метри от училищните дворове – не.
Данните сочат, че търговските обекти, намиращи се на територията на самите училища предлагат плодове, здравословни зърнени закуски, фрешове. На лавиците обаче не липсват чипсове, кроасани, мазни бургери и по данни на продавачите, хлапетата предпочитат именно тях.
„Начинът на хранене се възпитава. Както се хранят вкъщи, децата искат така да се хранят и в училище. За щастие фирмите, които доставят обяда, спазват правилата, а и все повече деца вече носят сандвичи от къщи. Често обаче забраненото у дома е позволено на улицата и в училище и на практика се оказва, че няма как да контролираме, с какво се хранят децата ни.“, коментират експерти по хранене.