Здраве Събития

Педиатърът д-р Бисер Тодоров: Балансираното хранене и двигателният режим са важни за всяко дете

  23.09.2023 10:00             
Педиатърът д-р Бисер Тодоров:  Балансираното хранене и  двигателният режим са важни за всяко дете

В началото на новата учебна година разговаряме с педиатъра д-р Бисер Тодоров, за да разберем мнението на специалиста по отношение на това как трябва да се хранят подрастващите, за да са здрави и във форма.

Той е категоричен, че децата трябва да се хранят балансирано и да си набавят чрез храната всички основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини, въглехидрати.

„Трябва да има балансирано хранене, което да не включва полуфабрикати, а да има хранене с храна, която е минала термална обработка, т.нар. готвена храна, а не само на суха храна. Трябва да е редуцирано максимално количеството на колбаси и храни с продължителен срок на годност, защото те съдържат консерванти, които влияят негативно върху чревната микрофлора, т.е. нормалната бактериална среда в червата се нарушава, когато се консумират прекалено много храни с продължителен срок на годност. Трябва да се яде прясно сготвена храна. Това е смисъла на храненето, защото в момента проблем представлява бързото хранене и храненето с полуфабрикати – неща, които са запечатени в пакет и са с дълъг срок на годност. А този дълъг срок на годност изисква наличие на вещества в храните, които влияят много лошо върху бактериите, които живеят в червата на човек. Тоест храненето трябва да е балансирано, да е свързано с комбинация от сготвена храна, поне един-два пъти на ден, да съдържа всички основни хранителни вещества, да има витамини, да се консумират пресни плодове и зеленчуци, да има храни, които съдържат така наречените фибри, които да спомагат на стомашната перисталтика. Особено важно е да не се спазват диети при деца в ранна детска възраст. Дете, което е в процес на растеж, не трябва да се лишава от никое хранително вещество.

Много родители ми задават въпроса: Каква диета да приложа на детето си, за да отслабне? И аз обикновено им отговарям – отслабването трябва да се случи за сметка на повишена двигателна активност на детето, ако разбира се е здраво, а не за сметка на ограничаване на определена храна.

За съжаление, дисбалансираното хранене в момента вече води до т.нар. метаболитен синдром. Срещат се все повече деца с екстремно високо тегло. Има случаи на деца – на 5, 6, 7-годишна възраст, които тежат по 40, 50 …70 кг, което е в резултат на бих казал „извратено“ хранене, хранене, което не е свързано с някакви норми, например прекалена консумация на хляб и тестени изделия, на въглехидати, това е дисбаланс – вкарваш енергията под формата на въглехдрати, а те много бързо се натрупват като резервни мастни депа в човешкото тяло, така че това не бива да се случва“.

Напоследък има все по-затлъстели деца, а основните фактори според специалиста са два.

Една от основните причини е дисбалансираното хранене, т.е. децата се хранят с екстремно въглехидратна храна, а втората причина е начинът им на живот.

Обездвижването и дългият престой пред компютъри и телефони,  водят до намалена двигателна активност, с намалено разграждане на храните, които са консумирани, особено на въглехидратите, и това отново води до затлъстяване.  

В резюме – двата основни фактора за напълняването са дисбалансирано хранене, в посока на прекомерна консумация на въглехидрати, и намален двигателен режим – без движение, тичане и игри.  

„Какво значи дете на 5 години да не излиза навън цял ден, при положение, че е здраво?!? Детето трябва да прекарва поне 4-5 часа навън, на открито. В противен случай - то не си е взело „порцията“ движение, която му трябва, за да бъде здраво. Не можем да виним пандемията, че децата са били затворени и са учили електронно, трябва начинът на живот да бъде променен.

Освен това детето трябва да бъде възпитано какво трябва да яде, от къде да го закупи, какво количество храна да приема. Детето трябва да бъде възпитано да се движи ежедневно и достатъчно, за да може да поддържа здравословната си кондиция и нормалното си телесно тегло. А теленото тегло най-лесно се контролира с двигателен режим.

Д-р Тодоров е категоричен, че всички хранения в детска възраст са важни.

„Особено в ранна възраст храносмилателния капацитет на стомашно-чревния тракт на човека е с малко по-ограничени възможности и детето трябва да си се храни регулярно. Разбира се, в зависимост от възрастта. Един е вида хранене при кърмачетата, друг – в ранна детска възраст,  трети – в училищна възраст.. Общо правило няма. Не може да се каже обаче, че едно хранене, например закуската, е по-важно от друго. Трябва да има три основни хранения в денонощието, разпределени равномерно, за по-големите деца говоря, не за кърмачетата. Като разбира се, последното хранене не трябва да бъде много късно вечер, след 19-20 ч., защото не е полезно за храносмилателната система, за съня … Но трябва калорийният и енергийният баланс да се поддържа през целия ден. Вече при по-голяма възраст – големи ученици и възрастни хора, могат да се ограничат".

По думите на д-р Тодоров, здравословното и балансирано хранене, без диети, както и достатъчният двигателен режим, са в основата за развитието на едно здраво дете.