Свят

Вече на пазара: Създадоха алкохол, който не причинява махмурлук и зависимост

  18.09.2023 13:25             
Вече на пазара: Създадоха алкохол, който не причинява махмурлук и зависимост

Базирана в Лондон компания е успяла да създаде ново поколение напитки, които имат отпускащ ефект като алкохола, но не притежават страничните му ефекти като замайване, пристрастяване и махмурлук. 
Една от напитките е направена от различни растения и вече може да се поръча онлайн. Нарича се сентия и цената ѝ е около 30 паунда за половин литър, което е малко по-скъпо от бутилка уиски. Втората все още се разработва и плановете са да бъде безвкусна хранителна добавка, която да се смесва с безалкохолни или алкохолни напитки. Тя съдържа вещество, което подобно на алкохола успешно се свързва с GABA рецепторите в мозъка и кара човек да се отпусне, но без да предизвиква нежелани ефекти, като липса на кординация или махмурлук. Нейното име е алкарел и се очаква да бъде пусната на пазара през 2026 г.
Българите са седми в света по консумация на алкохол, но в останалата част на планетата – оказва се, хората започват да пият по-малко. Затова и производителите на алкохол мислят варианти - на пазара вече има безалкохолна бира, безалкохолен джин и даже безалкохолно уиски. А сега се мисли върху напитки, които не само имат вкус на алкохол, но и въздействат на мозъка като него, но не водят до пристрастяване и след употреба не боли глава, съобщи NOVA.
„Получаваме доста отзиви, но все още никой не ни е писал, че е опитал сентия и това го е накарало да започне пак да пие алкохол. Не мога да ви кажа, че тази напитка ще ви накара да пиете по-малко. Но това, което мога да споделя е, че сентия е нарочно създадена така, че да избягва невротрансмитерите в мозъка, за които знаем, че създават замисимост и пристрастяване”, обясни доктор Дейвид Нът. 
Преди да се захване да прави здравословни заместители на алкохола, доктор Нът дълго време е лекувал зависими. Бил е и национален консултант на британското здравеопазване. Казва, че чувството при консумация на заместителите на алкохол е като след чаша вино. 
„Препоръчваме да се спазва предписанието на здравните власти и да не се пият повече от 100 милилитра на ден от тази напитка. Ако употребявате по толкова, никога няма да се напиете. Дори да изпиете цялата бутилка, никога няма да бъдете толкова пиян, колкото от употребата на алкохол. Сентия не може да ви напие така, тъй като не засяга мозъчните системи. Но не препоръчваме да изпивате цяла бутилка. Ако пиете много сентия, просто ефектът от употребата ѝ продължава по-дълго, но той не става по-интензивен. Има определен таван, който не може да бъде надскочен”, разкри Нът. 
Един от големите въпроси е как тези напитки въздействат на шофьорите, тъй като за момента полицията не разполага с технически средства да регистрира употребата им. 
„Това не е начин за избягване на проверка с дрегер. Това е начин да се забавлявате без вредните ефекти на алкохола. Ако се чувствате отпуснати, а така става, когато пиете сентия, ви съветваме да не шофирате, тъй като това би било безотговорно. Едно от предимствата на сентията е, че ефектът от нея е доста по-кратък, отколкото ако употребявате алкохол. Изчистването на единица от него отнема поне час. Сентия ще има много по-малък ефект върху вашите функции, отколкото единица алкохол”, заяви още докторът.