Интервю

Георги Врабчев: Ще направим една неповторима, театрална, усмихната, младежка фиеста!

  09.06.2023 10:30             
Георги Врабчев:  Ще направим една неповторима,  театрална, усмихната, младежка фиеста!

От 16 до 21 юни ще се проведе 20-ото издание на ММТФ „Време“ с участието на 18 трупи от 4 континента, казва директорът на Младежкия дом във Враца

 

Георги Александров

 

Намираме се в навечерието на Международния театрален фестивал „Време“, който има амбицията да се превърне в театралното и културното събитие на годината за Враца. Бихте ли открехнали завесата в аванс?

Надяваме се 20-ото издание на МТФ „Време“ да предизвика много положителни емоции. Защото фестивалът с всяко следващото издание надгражда – с визия, съдържание и програма. Постарали сме се за 20-ото юбилейно издание това да факт. В афиша сме събрали една прекрасна палитра от автори и стилове. Във фестивала участват млади театрали, представители на 18 континента от 4 континента – Европа, Азия, Северна Америка и Африка, което по себе си говори доста за бъдещото събитие. Фестивалът ще е изключителен пример за младежко творчество. Тази панорама ще се случи тук, във Враца, в рамките на 5 фестивални дни – между 16 и 21 юни.

Може ли да бъдете по-конкретен?

Ще видим творби от автори като Рей Бредбъри, Лорка, Гогол, Чарлс Буковски, Камю, Селинджър. Ще видим спектакли по много съвременни автори и български творци като Станислав Стратиев, Петко Славейков.

Каква ще е цената на билетите?

Удоволствието да сте част от този световен театрален форум, домакин на който ще е Враца, ще се случи при безплатен вход. Спектаклите започват в 11 часа преди обяд и ще завършват в 23 часа. Това прави по 5 спектакъла средно на ден. Най-важното е, че ще се играят по всяко време, т.е. зрителите ще могат да си позволят да ги гледат, когато на тях им е удобно в рамките на дневните си ангажименти.

Задава се театрален маратон. От кои държави очаквате гости?

Очакваме трупи от няколко български града: София, Перник, Русе, Асеновград и Враца. Освен това ще гледаме млади театрали от: Канада, Армения, Хърватия, Република Южна Африка, Литва, Латвия, Чехия, Индия, Украйна, Румъния, Израел, Словения, Босна и Херцеговина, Великобритания, Естония и Нидерландия. Очаква ни разнообразие на участниците с уникални култури, които ще бъдат представени във Враца.

Колко гости очаквате по време на форума?

Организирането на МТФ „Време“ е огромно предизвикателство към бизнеса във Враца. Особено за собствениците на хотели и места за настаняване, ресторанти и клубове. По време на фестивалните дни очакваме 300-350 участници, но в това число не влизат представителите на дипломатически мисии и посолства, които също биха се присъединили, за да станат част от този световен младежки театрален форум. Очакваме и сериозен интерес от страната. Ще се справим с това сериозно предизвикателство. За нас най-важното е да сътворим една неповторима, театрална, усмихната, младежка фиеста!

Срещате ли разбиране от местния бизнес и Община Враца за организацията на толкова мащабно културно събитие?

Форум с подобни мащаби се организира с много средства. Преживяването, което ще предложим на Враца и на България, е едно скъпо удоволствие. Имаме доста облекчения, а голяма част от нещата са спонсорирани от бизнеса. Традиционно се радваме на подкрепата на Община Враца, останалите средства се набират от спонсори. Обезпечили сме един сериозен бюджет, благодарение спомоществователството на Обществен дарителски фонд „За Враца“, АЕЦ „Козлодуй“, на Фондация „Америка за България“, както и много фирми, приятели и съмишленици на младежкото творчество.

Чували сме много вопли как никой не дава пари за култура. Вие обезпечили ли сте бюджета на международния театрален фестивал?

Да, форумът е напълно обезпечен!

Дръпнете завесата на фестивала с някои любопитни подробности, които бихте могли да ни издадете в аванс?

По традиция започваме с мащабно откриване. То ще е под звездите и ще бъде на площад „Христо Ботев“ на 16 май. Началото му ще е от 20 часа, ще има музикално-сценичен спектакъл, ще има и концерт на обичаната от всички група „Акага“, а в края, както повелява традицията, ще има и фойерверки. Естествено, ще има много огън на площада… На следващата вечер ще има още едно представление на същото място. Очаквайте театрално-танцов спектакъл от нашите приятели от Африка. Останалите представления ще се изиграят в Младежкия дом, като има и два спектакъла във Военен клуб – Враца.

Бихте ли поканили хората?

Отделете си от свободното време и непременно си подарете един театрален уикенд. Гарантирано е незабравимото ви преживяване!