Лайфстайл

Проучване: Най-подходящото време от деня за определени храни

  09.06.2023 09:30             
Проучване: Най-подходящото време от деня за определени храни

Според диетолозите времето, в което се храним, оказва също толкова влияние върху здравето ни, колкото това, което ядем. Кога е най-доброто време да се насладите на различни храни? Отговор дава британският „Сън“.

Сладолед: 6:30 сутринта
Японско проучване от университета Киорин в Токио установи, че хората, които ядат сладолед сутрин, са по-бдителни и по-малко раздразнителни, което предполага, че яденето на замразена храна веднага щом се събудите може да подобри когнитивните способности.
Учените са стигнали до извода, че студът стимулира високочестотни алфа вълни в мозъка, а Лондонският институт по психиатрия казва, че освен това сладоледът дава чувство на удовлетворение, равно на печалба от лотарията.

Яйца и месо: 7:00 сутринта
Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, показа, че хората, които ядат яйца за обяд, консумират по-малко калории от тези, които например ядат храна, богата на въглехидрати. А именно богатите на протеини храни сутрин или след тренировка могат да ни помогнат останем сити за по-дълго време и по този начин намалим приема на ненужни калории по-късно през деня. Освен това университетът Васеда в Токио установи, че консумацията на храни, богати на протеини сутрин, увеличава мускулната маса.

Кафе и торта: 10:00
Идеалното време за кофеин и лека закуска е средата на сутринта. А именно, според проучване на университета в Тел Авив, кафето рано сутрин може да предизвика безпокойство, тъй като тялото вече има високи нива на „хормона на стреса“ кортизол, но това намалява с напредването на сутринта, така че около 10:00 часа сутринта е идеалното време за кофеин и лека закуска. В допълнение към кортизола, проучване от израелски университет също изследва въглехидратите и наддаването на тегло и установи, че тези, които ядат торта сутрин, наддават по-малко от тези, които я ядат по-късно през деня.
„Яденето на това, което искате, намалява желанието ви за това. Затова си позволете всеки ден да ядете по една малка тортичка или парче сладкиш, като най-важното е да спрете на една, тоест на малко парченце”.

Шоколад: 11:00
Шоколадът, при условие че се яде преди обяд, може дори да помогне за загуба на тегло Така испанско проучване показа, че жените, които ядат около 100 грама сладко сутрин, изгарят повече телесни мазнини и имат по-ниски нива на кръвната захар от тези, които изобщо не консумират шоколад.

Супа: 12:00 часа на обяд
Яденето на нискокалорична супа около половин час преди обяд също помага при загуба на тегло, казва проучване в Penn State University и показва, че тези, които я ядат тогава, ще консумират около 20 процента по-малко калории от останалите.

Паста: 12:20
Бразилско проучване от 2021 г. установи, че консумацията на повечето калории по-рано през деня насърчава загубата на тегло и метаболитното здраве, така че храните, от които се пълнее, се консумират най-добре в ранния следобед. Проучването установи, че яденето на повечето дневни въглехидрати, като паста, на обяд, заедно със здравословна диета, води до по-бърза загуба на тегло и след осем седмици ядене на храни с високо съдържание на въглехидрати, участниците в проучването отбелязват значителна загуба на мазнини.

Банани: 17:30
Бананите, които са богати на минералите калий и магнезий, са известни с това, че помагат за намаляване на „хормона на стреса“ кортизол в тялото, а калият също помага на мускулите да се отпуснат по-бързо, така че е най-добре да хапнете банан след напрегнат работен ден. Бананите са богати и на серотонин, „хормона на щастието“, отговорен за доброто настроение.

Зърнени култури: 19:00
В комбинация с въглехидрати от зърнени храни, аминокиселината триптофан в млякото е идеална за подпомагане на заспиването, така че зърнените храни с мляко е най-добре да се консумират вечерта, казва Националната фондация за сън. Според проучване от 2015 г. в списание Nutrients, малките, богати на хранителни вещества хранения са особено полезни за здравето на сърцето и мускулната маса.

Киви: 21:30
Ако имате проблеми със заспиването вечер, трябва да изядете едно киви час преди лягане, според четириседмично американско проучване. Респондентите са заспивали два пъти по-бързо от тези, които не са консумирали този плод преди да си легнат./ БГНЕС