Събития

Бeрковица събра млади таланти за детски пленер на открито

  06.06.2023 18:00             
Бeрковица събра млади таланти за детски пленер на открито

Културният живот на Берковица бе обогатен с още едно събитие - откриване на първия детски пленер по рисуване на открито.
Пленерът бе открит по повод 1 юни от Никола Минчев – Художник и уредник на Културен център „Йордан Радичков“. В тридневното предизвикателство на открито от 6-8 юни включително ще творят Петя и Вирджиния от 2. ОУ „Христо Смирненски“, Аня, Алсу, Михаил и Дионисий от 3. ОУ „Иван Вазов“, Амалия и Андрей от 1. ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и Марица от 4. ОУ „Г. С. Раковски“.
Малките творци ще рисуват емблематични за нашия град културни забележителности - Часовниковата кула, Къща музей „Иван Вазов“, Градска художествена галерия и църквата „Св. Николай Чудотворец“. По време на пленера, децата ще научават интересни данни за историята, за архитектурата и художествената стойност на обектите и факти, свързани с историята и съществуването им. С реализирането на първия детски пленер на открито, Община Берковица и Музеен комплекс имат за цел проявата да съживи интереса на децата към тези уникални паметници, да насърчи у тях отговорно отношение към природата и културно – историческото наследство в нашия град.
Материалите за рисуването и 10 броя преносими стативи са закупени с дарение на Радослав Бимбалов. Талантливият писател предостави наградата си от своето трето място в организирания от Община Берковица конкурс за Национална литературна награда „Йордан Радичков“ – 2022 на талантливите деца на Берковица.
На откриването присъстваха Гергана Антонова – заместник-кмет на Община Берковица и Деян Еленков – Председател на ОбС – Берковица, които пожелаха успех и вдъхновение на младите таланти.
Детските рисунки ще бъдат подредени в изложба.