Събития

ДТС Мездренче предава на най-малките българския фолклор повече от 50 години

  06.06.2023 15:00             
ДТС Мездренче предава на най-малките българския фолклор повече от 50 години

Детски танцов състав „Мездренче” при НЧ ”Просвета 1925” Мездра е създаден през 1969 г. Негов пръв и дългогодишен художествен ръководител е хореографът Панталей Томов, почетен гражданин на общината и почетен член на НЧ „Просвета 1925”. 

Съставът е носител на златен медал в Петия републикански фестивал на художествената самодейност (1979) и на лауреатско звание в Шестия републикански фестивал на художествената самодейност (1984), както и на множество престижни награди от национални и международни конкурси, фестивали и празници. Има стотици концерти у нас и в чужбина, в това число успешни турнета в Румъния, Чехия, Турция, Македония, Сърбия, Гърция. През 2016 г. детският танцов колектив взе участие Морско арт училище и Международен фестивал „Нестия“ - Свети Влас и Слънчев Бряг с голямата награда, 1-во и 3-то място за изпълнение на кръшна ръченица и "Мис и Мистър фолклорен костюм". „Мездренчетата“ взеха участие в Международните фолклорни фестивали в гр. Кунардо, Северозападна Италия и в сръбския град Бор. Първо място заслужено грабнаха на Международния фолклорен фестивал „Златен прах“ - Челопеч, 2016.                                                                                                               

В своята над 50-годишна история ДТС „Мездренче” има съществен принос за съхраняване, популяризиране и развитие както на фолклорните традиции в нашия край, така и на българското танцово наследство като цяло. За тяхната подготовка от 2006 г. до 2020 г. се грижи художественият ръководител Йоанна Аспарухова. Репертоарът на състава включва танцови композиции от всички етнографски области на България- Северняшки и Женски пролетен танц, Дайчово и Дунавско хоро, Копаница, Ръченица и много други. 

От 2020 г. за художествен ръководител на ДТС е назначен Владислав Петров. В момента в детския танцов състав се обучават над 130 деца на възраст от 6 до 14 години, разделени в четири групи, като е сформиран вече и Средношколска танцова група.