Събития

Северняци с награди от конкурса Цветна плетеница

  06.06.2023 14:00             
Северняци с награди от конкурса Цветна плетеница

Едно първо и две втори места спечелиха формациите на Фолклорна студия "Северняци" от международния фолклорен фестивал "Цветна плетеница" в гр. Бухово. При голяма конкуренция, "Северняци" се представиха в два раздела- "Танцови състави" и "Клубове за хорá", каза ръководителят на формацията Ерик Петров:
"... Първа награда за Работилница за хорá, втора награда в отделните възрастови групи- децата и Фолклорна студия "Северняци". Страшно много колективи- 52 състава в нашите раздели, отделно имаше и в по-малката възрастова група, и най-радостното- много деца, които танцуват..." 
Трите формации на "Северняци" са представили сценични разработки на хорá от северняшката фолклорна област:
"Впечатлихме ги освен с доброто си представяне, и с интересната разработка. Работилницата участваха с разработка на Ситно влашко- хоро от нашия край, децата показаха Чичовата по музика на Генчо Генчев и най-добрия танц на "Северняци"... Децата и състава получиха най-много аплодисменти от публиката..." 
Фестивалът "Цветна плетеница" се провежда за четвърта година и се радва на голям интерес. В журито са доказани специалисти в областта на фолклора, допълни Ерик Петров.