Лайфстайл

Екстракт и масло от памук в козметиката за кожа – за повече красота

  05.06.2023 09:30             
Екстракт и масло от памук в козметиката за кожа – за повече красота

Когато чуем за памук, обикновено се сещаме за материята, от която се изработват дрехи, аксесоари или памук за дезинфекция. А какво ще кажете за екстракт от памук в козметичните грижи за кожата (за косата също)?
Него може да откриете в различни серуми, маски, кремове, мокри кърпички, интимна грижа, почистваща грижа за лице и други продукти за здравето и красотата на кожата на лицето и тялото. В съставките на някои дори може да срещнете и масло от памучно семе (то се продава и като отделен продукт) или мляко от памук, които според изследвания имат способността да успокояват, хидратират и намаляват зачервяването на кожата.
Напредъкът в науката и технологиите кара учените да смятат, че тенденцията за използване на памук в продукти като сапуни и козметика ще продължава да нараства. Памукът и неговите производни са с високо съдържание на витамин Е, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които действат противовъзпалително, помагат за успокояване на кожата и зачервяването, добавят западни учени. Също така, тези съставки се борят със свободните радикали, за които е известно, че възпаляват кожата.
Въпреки че екстрактът от памук, памученото мляко, имат ефекти като добра хидратация и противовъзпалителни свойства, има други съставки, които също могат да предизвикат тези ползи. Грижата за кожата с памук е по-различна, но може да е също толкова добра, особено когато той се комбинира с други ключови съставки.
Такива могат да бъдат масло от ший, хиалуронова киселина, други екстракти и масла. Екстрактът от памук добавен в козметичните грижи за лице и тяло, допринася за хидратация на кожата и успокояването ѝ. Подпомага нейното възстановяване, намалява процесите на стареене. Добра грижа е за чувствителната кожа, сухата и раздразнената.
Маслото от памук пък е богато на линолова киселина, която е една от мастните киселини, често срещана съставка в продуктите за грижа за кожата на лицето и тялото. Допринася за минимизиране на бръчките. Добавя се и в шампоани против пърхот и кремове за след слънце поради противовъзпалителните си свойства.
Маслото, млякото и екстрактът от памук са нежна грижа за кожата, която става мека като коприна, с подобрена текстура и видимо по-млада и свежа. Продукти, обогатени с тях може да се намерят в аптеките, биомагазините, магазините за козметика.