Здраве Лайфстайл

Как да пием кафе, така че да носи ползи за здравето: 3 правила

  04.06.2023 09:30             
Как да пием кафе, така че да носи ползи за здравето: 3 правила

Кафето е полезно и в малки количества се препоръчва дори и за тежко болни, според Зухра Павлова, експерт и ендокринолог. Д-р Павлова сподели за три правила, които любителите на кафето трябва да спазват, за да носи ползи, а не вреди.

1. Не пийте кафе по време на хранене
Кафето, като кофеинова и съдържаща танини напитка, свързва голямо количество хранителни вещества, предотвратявайки усвояването им от храната. Основно желязо, калций и магнезий. Всъщност кафето обеднява вашата диета. Ако обичате да пиете кафе, правете го не по-рано от час след хранене.

2. Не повече от 1-2 чаши на ден
В този случай наистина ще бъде полезно. Кафето определено води до пристрастяване. И дори не толкова на кофеина, а на усещането за бодрост, което дава. Но колкото повече се уморяваме, толкова повече ни се иска кафе. А излишъкът от кофеин провокира повишена нервност, тревожност и влошава съня. Прекомерната консумация на кафе също намалява количеството калций в кръвта. Това стимулира синтеза на паратироиден хормон (произвеждан от паращитовидните жлези), което може да доведе до уголемяване на паращитовидните жлези и намаляване на костната плътност. А това е рискът от развитие на остеопороза и хормонални нарушения.

3. Изберете само черно, не със захар и мляко
Ако обичате кафе, не чисто, но винаги със захар или сироп или хапка бонбони, тогава всичко това значително увеличава съдържанието на калории, което означава, че рискът от инсулинова резистентност и в резултат на това развитие на диабет при бъдещето расте.