Събития

Видинчани се поклониха пред подвига на Ботев и на героите, загинали за свободата на България

  02.06.2023 13:16             
Видинчани се поклониха пред подвига на Ботев и на героите, загинали за свободата на България

С тържествена церемония Община Видин отбеляза 147 години от гибелта на Христо Ботев и починалите за свободата и независимостта на Родината. Честването се състоя пред паметника на великия поет и революционер във Видин. На него присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, представители на държавни, образователни и културни институции, на политически партии и неправителствени организации, граждани.

Слово по повод 2 юни произнесе д-р Цветан Ценков. В него той подчерта, че макар житейският път на Ботев да е толкова кратък, борецът за правда оставя една от най-ярките следи в българската история. „Той не се отказва нито за миг от пътя на революционната борба. Организираната от него чета, с която се качва на австрийския кораб „Радецки“, за да слезе на българския бряг и тръгне в неравна битка срещу турците, става легендарна. Името „четник“ се превръща в нарицателно. Посланията на великия българин, чийто живот е прекъснат твърде рано, са съхранени завинаги в поезията и цялото му творчество. Той ни оставя в наследство само 20 стихотворения, но те светят като бисери в литературната ни памет. Нека отново на този ден си припомним посланието на знаменития Ботев, който брани с оръжие и слово поробена България: „Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дългът си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“ – заяви д-р Ценков.

Рецитал, посветен на 2 юни, представиха ученици от Основно училище „ Иван Вазов“ .   

След това пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината д-р Цветан Ценков; областния управител на Област Видин Огнян Асенов; Общински съвет – Видин; Видинска света митрополия и много институции, училища, детски градини и граждани.  

Точно в 12:00 ч. в памет на Ботев и на загиналите за свободата на България прозвучаха сирените и всички присъстващи сведоха глава пред техния безсмъртен подвиг.