Събития

Съдът в Лом възобнови „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“, спряна заради COVID

  29.03.2022 16:00             
Съдът в Лом възобнови „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“, спряна заради COVID

След близо две години прекъсване заради COVID-19 съдът в  Лом възобнови образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. 
Съдия Иван Йорданов изнесе пред възпитаниците от 11 клас на училище „Димитър Маринов“ лекция на тема „Престъпление и наказание“. Магистратът запозна учениците с работата  на съдебната система, с най-често извършваните престъпления – срещу личността и срещу собствеността, и предвидените за тях наказания. Лекцията предизвика интерес и прерасна в дискусия за същността и значението на съдебната власт и необходимостта от законност и справедливост в обществото. 
Сред обсъдените въпроси бяха и темите за неизбежната отбрана и нейните предели при противоправно нападение, както и за ролята на съдебните заседатели в българския правораздавателен процес. 
Съдия Иван Йорданов сподели с учениците и интересни случаи от съдебната си практика. 
Съдия Никола Делиев пък запозна гимназистите с основите на гражданското право и с темата за брака, юридическите изисквания за сключването му и отговорностите, които произтичат от встъпването в този доброволен съюз. Учениците обсъдиха с магистрата и изискването за минимална възраст за сключването на брак и допускания от закона брак между непълнолетни само като изключение, при определени обстоятелства и единствено с разрешението на съдия. Сред дискутираните в лекцията теми бяха и разводът, съдебните процедури при него, защитата правата и интересите на децата, както и законовите възможности за защита от домашно насилие. 
Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира в българските съдилища от 2014 г.в сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.